Решението на Швейцарската централна банка да постави лимит на това с колко може да поскъпва швейцарският франк спрямо еврото е "огромна грешка," заявява милиардерът инвеститор Джим Роджърс пред CNBC.com.

Вчера Централната банка на Швейцария постави минимален обменен курс от 1.20 швейцарски франка за евро, обещавайки да купува други валути в неограничено количество, за да поддържа този таргет.

Според анализатори това е състезание по издръжливост, с което Централната банка на Швейцария иска да отнеме от блясъка на швейцарския франк като валута убежище.

Този ход "ще проработи за известно време, но в крайна сметка, пазарът ще разполага с повече пари от Централната банка на Швейцария," казва Роджърс, който е съосновател на хеджфонда Quantum Fund заедно с Джордж Сорос.

Швейцарската централна банка рискува да изгуби "много пари като купува чуждестранни валути в големи количества, които в крайна сметка ще продаде на загуба," обяснява той.

Друг риск, който съществува е, че централната банка "напълно ще подкопае качеството на швейцарския франк в опитите си да запази 'конкурентоспособността' на Швейцария, което впоследствие ще унищожи традиционната швейцарска финансова индустрия," казва Роджърс.

"Така че това е огромна грешка за Швейцария, тъй като те при всички случаи ще имат повече проблеми," добавя той.

След хода на Централната банка на Швейцария от вчера доларът и еврото поскъпнаха рязко спрямо франка, а анализаторите започнаха да търсят следващата валута убежище.

"Китайският юан е най-добър за това," казва Роджърс, добавяйки, че щатския долар „вероятно е добро решение в краткосрочен план, но абсолютно най-лошото в дългосрочен."

Роджърс често критикува Федералният резерв на САЩ за това, че е отслабил долара като пачата пари, за да подкрепи икономическия растеж.

"Има различни начини за експозиция в китайския юан извън Китай," казва Роджърс, добавяйки, че инвеститорите вече могат да откриват банкови сметки в юани в различни градове като Ню Йорк, Сан Франциско, Хонконг, Сингапур и други и могат да си купуват облигации деноминирани в юани на международните пазари.