Търг за 600 млн. долара обяви вчера Египетската централна банка с цел да привлече допълнителни средства в подкрепа на вноса на стратегически стоки и услуги. Заявки се приемаха само в течение на половин час.

Този търг беше 15 пъти по-голям от размера на трите предишни подобни операции през последните месеци, при които бяха предлагани по 40 млн. долара, предаде БТА.

В средата на март Централната банка в Кайро беше принудена да продаде на банките 40 млн. долара, за да предотврати дефицита на чуждестранна валута и да пресече черния пазар.

Днешният търг е 32-ри от началото на срива на националната валута в края на миналата година. В края на 2012 година централната банка на Египет се отказа от изкуственото поддържане на египетската лира.

Вследствие на това националната валута поевтиня с 15% и продължава низходящата тенденция спрямо долара.

Дефицитът по платежния баланс значително нарасна заради забавеното развитие на международния туризъм, приходите от който са един от основните източници за попълнения в държавната хазна. Към края на миналата година показателят достигна 551.5 млн. долара спрямо излишъка от 570 млн. долара до революцията.