Европейската централна банка (ЕЦБ) запази нивото на лихвите непроменено при 4.25% на годишна база, отговаряйки на широките очаквания на анализаторите.

Опасенията за инфлация явно все още са по-силни от тези за развитието на икономиките на Стария континент, засегнати от финансовата криза.

Пазарът обаче ще очаква намеци от страна на президента на централната банка за евентуално бъдещо понижение на лихвите при следващото заседание на банката.

Европейската финансова институция е изправена пред проблема да се справя с високо ниво на инфлация, в условията на очаквано силно забавяне на ръста си.

Финансовата криза, стартирала в САЩ, отдавна се прехвърли на Стария континент, като водещите банки вече усетиха това с пълна сила

Много от пазарните участници прогнозират, че нивото на инфлация ще се понижи - на фона на тежката ситуация за индустриалните производители. Прогнозите са за забавяне на ръста на потребителските цени от 4.1% през август, до 3.6% през септември.

Ако това се случи, най-вероятно ще се отвори пространство пред ЕЦБ да прибегне до намаляване на лихвите в Еврозоната и те да бъдат свалени първоначално с 25 базисни пункта, до 4% на годишна база.