Еврото е на 0.4% от едноседмичен връх спрямо долара преди очакваните тази седмица икономически данни от Германия, които, според анализатори, могат да покажат, че най-голямата икономика в Европа набира скорост.

Цените на производител в Германия вероятно са се повишили през юли, а икономическата активност и дейността в сектора на услугите в Еврозоната бележат ръст, според проучване на Bloomberg News сред икономисти.

Йената поевтиняваше по-рано днес след публикуваните данни, които показаха, че търговският дефицит на страната се е увеличил през юли.

Австралийският долар бележи ръст на фона на спекулациите, че очакваният утре протокол от последната среща на Централната банка на Австралия ще покаже, че от финансовата институция не бързат да понижават основната си лихва още.

Едно евро се търгуваше срещу 1.3324 долара по-рано днес, в сравнение с 1.3329 долара в края на миналата седмица, когато докосна 1.3380 долара – най-високото ниво от 9 август насам. Еврото остана почти без промяна спрямо йената като едно евро се разменяше за 130.01 йени. Доларът поскъпна с 0.1% до 97.58 йени, след като преди това бе добавил 0.3%.

Очакванията са, че производствените цени в Германия са отбелязали повишение от 0.2% на месечна база през юли, което би било първото от шест месеца насам.

Еврото е поскъпнало с 5% от началото на годината, което е най-голямото повишение сред 10-те най-търгувани валути. Доларът поскъпва с 3.9%, а йената е поевтиняла с 8.9%.

Спекулантите са увеличили бичите си залози за еврото. Разликата в броя на очакванията на хеджфондовете и други големи спекуланти, че еврото ще поскъпна и тези, които смятат, че ще поевтинее, или така наречените нетни дълги позиции, е била 16 057 на 13 август, в сравнение с 6 061 седмица по-рано.

Нетните къси позиции при йената са се понижили до 74 462 за същия период, което е най-малкият им брой от 2 юли насам.

Вносът на Япония е надхвърлил износа с 1.02 трлн. йени (10.4 млрд. долара) през юли, стана ясно днес. Това е най-големият дефицит от януари, когато той възлизаше на рекордните 1.63 трлн. йени.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации докосна 2.87%, което е най-високото й ниво от юли 2011 г. Австралийският долар поскъпна с 0.3% до 92.15 щатски цента.