Средата на август наближава и е време да погледнем как се развиват световните финансови пазари и какво е представянето на различните класове активи от началото на годината. Традиционно ще направим това, като се фокусираме в представянето на ETF-фондовете, базирани на различни активи.

Международните пазари са се представили значително по-добре от щатските през август. С над 5% за месеца са се повишили фондовете, базирани на китайския и италианския пазар.

С над 3% са се повишили пазари като Австралия, Хонконг, Мексико, Испания и Русия.

При суровините най-добре се е представяло среброто с повишение в цената на фонда, базиран на него, от 8.1%. Природният газ е на противоположния фронт със загуба от 4.12%.

Иначе среброто е най-губещият клас сред активите от началото на годината със загуба на фонда, базиран на метала, в размер на 29.55%.

Втори в класацията на губещите е друг фонд, базиран на цената на благороден метал – златото, донесъл загуба за инвеститорите в размер на 21.1%.

Сред фондовите пазари най-голяма загуба е регистрирал фондът, базиран на бразилския пазар, с понижение в цената си от началото на годината от 21.06%. Фондът, базиран върху друг пазар от групата BRIC - Индия, е втори по загуби с понижение от 12.9%.

Лошото представяне на групата се допълва още от загубата на фонда, базиран на руския пазар, от 10.8% и китайския с 9.7%.

Облигациите също са регистрирали загуби през този месец, като фондът, базиран на щатски облигации с матуритет над 20 години, е донесъл загуби за инвеститорите от 2.6% през този месец. От началото на годината този род активи са поевтинели с 13.44%.

При валутите, напълно очаквано, фондът, базиран върху йената, е най-губещ от началото на годината, донесъл загуби за инвеститорите в размер на 11.9%.

*Данни: bespokeinvest.com

Индексът, следящ представянето на компаниите от здравния сектор в САЩ, е най-повишаващият се секторен индекс, донесъл печалба за инвеститорите в размер на 27.6%.

Индексът, базиран на щатския широк индикатор S&P 500, е донесъл възвращаемост от 19.1%.