Хеджфондовете продължават да се представят по-слабо от щатския пазар през тази година. За първите шест месеца на годината широкият индекс S&P500 е отбелязал по-добра доходност с 10 процентни пункта от индекса на хеджфондовете CS Hedge Fund Index.

И макар това да не е много изненадващо по време на „бичи цикъл“, оказва се, че инвестициите в широкия индекс са доснесли толкова възвръщаемост за инвеститорите, колкото и тези в хеджфондовете за един по-дълъг период.

На хеджфондовете им е изключително трудно да се представят по-добре от пазара в моменти на ръст на индексите поради факта, че държат в портфейлите си диверсифицирани активи, като облигации и други активи, различни от акции.

* Данни: businessinsider.com

За последните 20 години хеджфондовете са донесли среден доход за инвеститорите от 8.6%, идентичен с годишния доход на широкия индекс.

Разбира се, това важи за хората, които са държали средствата си в двата типа активи за подобен дълъг период. За тези, избиращи по-кратки периоди, нещата изглеждат далеч по-различно.

Въпреки че корелацията между двата актива е положителна от 0.6, волатилността им е била различна, като тази на широкия индекс е била близо два пъти по-голяма, в сравнение с тази на фондовете.