Повечето активни портфолио мениджъри заработват високите си такси и комисиони, когато пазарът се понижава. Какво се случва обаче, когато той върви нагоре, което е през 75% от времето?

Оказва се, че да си активен портфолио мениджър по време на повишаващ се пазар е изключително сложна задача. Ако не се ползва ливъридж, шансовете са изключително срещу мениджърите, според статистиката.

От началото на годината индексът, следящ представянето на глобалните хеджфондове, се е повишил с 3.77%.

За сравнение, широкият индекс S&P 500 е добавил 14% към стойността си, а портфейл 60/40 (60% в акции и 40% в облигации) би донесъл на инвеститорите доход в размер на 8.5%, или над два пъти повече, в сравнение с постигнатия от хеджфондовете доход.

Инвеститорите трябва да имат предвид, че най-вероятно за тези 3.77% плащат 2% годишна такса върху управляваната сума, както и 20% от печалбата. Това не е просто лошо, а ужасно.

Много специалисти коментират, че продуктите на хеджфондовете са като Ferrari. Те са луксозни, бързи, но скъпи. Всъщност, много хора нямат нужда да достигнат от точка А до точка Б максимално бързо. Те имат ипотеки, деца и често предпочитат сигурността пред бързината.