Хеджфондовете заемат повече средства за да купуват акции през тази година, което е поредният симптом за увереност на пазарните участници в по-нататъшния възход на индексите. Междувременно заемите от нюйоркската фондова борса от брокери са достигнали най-високата си стойност от четири години.

Портфолио мениджърите, които ползват ливъридж в своите залози за ръст или спад на пазара, са ползвали най-много заемен капитал от поне 2004 година насам според данни на Morgan Stanley.

Дълговият маржин на компаниите от NYSE се е повишил през ноември до най-високата си стойност от февруари 2008 година.

Растящата стойност на заемните капитали сочи, че всички пазарни участници (индивидуални и институционални такива) са склонни да поемат по-големи рискове, след като изтърваха голяма част от ръста, стартирал от 2009 година.

И докато по-големият ливъридж означава и по-големи евентуални загуби за инвеститорите при корективно понижение на индексите, пазарните участници залагат, че рекордните печалби на компаниите и ниските им финансови оценки ще доведат до по-нататъшен ръст на щатските индекси.

Финансовите оценки на компаниите от широкия индекс Standard & Poor’s 500 са с около 10% под средните им за последните 60 години.

Близостта на историческия максимум от октомври 2007 година и надеждата, че той ще бъде преодолян, е друг фактор, който прави инвеститорите толкова смели и уверени в действията си.

„Първата стъпка към увеличаване на риска е просто да си дълъг, втората част е ползването на ливъридж и ставането на по-дълъг“, коментира Джеймс Дъниган, портфолио мениджър в PNC Wealth Management, цитиран от финансовото издание Bloomberg. “Увеличаването на ливъриджа при хеджфондовете означава, че в момента те се качват на борда“, допълва специалистът.

Брутният ливъридж на хеджфондовете е бил 153% за седмицата до 4 януари, на фона на 152% през 2012 година и 143% година по-рано. Средното съотношение на показателя е било 143% от 2005 година насам.

Индексът на сините чипове S&P 500 се повиши с 0.4% през изминалата седмица и е само на 6% от историческия си максимум, постигнат през октомври 2007 година. От началото на годината показателят добави 3.2% към стойността си.