Настоящата 2012-та година е към своя край и напълно логично е инвеститорите да започнат да си задават към какво да насочат своите инвестиции през следващите години. Ето и съветите на някои от най-добрите портфолио-мениджъри в света, дадени пред финансовото издание Bloomberg.

Дейвид Херо, портфолио мениджър в Harris Associates LP

Фондът управляващ активи в размер на 9.2 милиарда долара е победил 98% от своите конкуренти по доходност през последните пет години.

„Инвестирайте в Япония и в технологични компании“.

„Годината има сериозен потенциал да е много добра за пазара на акции. Добре е инвеститорите да погледнат към Япония, където пазарът изостава зад представянето на останалите основни такива. По отношение на секторното представяне, смятам, че индустрията с потенциал това е технологичния сектор. Технологичните акции наиситина изостават значително. През 1999 година, хората бяха склонни да плащат 30, 40, 50-пъти за печалбите на компаниите от сектора. В момента те се търгуват при 8, 9, 10, 11, 12 пъти печалбите си, а все още са добър бизнес“ допълва специалистъ.

Куинси Кросби, пазарен стратег в Prudential Financial Inc.

Компанията на Кросби управлява активи на стойност 1.01 трилиона долара към края на септември.

„Задълбайте се в земеделския сектор“

„Предвид на световните демографски фактори, земеделският сектор винаги има място в портфейла на един инвеститор. На фона на огромните стимули за световната икономика най-вероятно ще станем свидетели на повишено търсене на металите, и енергийните суровини, особено що се отнася до Китай“, смята анализатора.

Динакар Сингх, съосновател и изпълнителен директор на TPG-Axon Capital Management LP

Дългия и късия фонд на Сингх, управлява активи на стойност 4 милиарда долара. Той се е представял по-добре от останалите хеджфондове през първите девет месеца на годината.

„Следвайте съвета на Еди Мърфи“

„В един монолог от преди десетилетие Еди Мърфи се подиграва на хората от филмите на ужасите. Той посочва, че когато кръвта започне да излиза от мивката, или призрачен глас казва да се махате, това което е правилно да се направи е да не се махате. Понякога най-доброто нещо което инвеститор може да направи е просто да е търпелив и да чака, отколкото да бяга при всяка криза“, смята Сингх.

Майкъл Шаул, предедател на борда на директорите на Marketfield Asset Management LLC


Фондът му е победил 99% от конкурентите му при фондовете с глобални активи за последната една година до 5-ти ноември.

„Разберете инвеститорските нагласи“.

„В началото на 2003-та година стоях на масата в офиса, говорейки с двама младши партньори за пазара, докато старши-партньорът стоеше отстрани и тихо си работеше. В продължение на час говорихме за лошото състояние на пазара. По-късно старши-партньорът ме извика и ми каза, че му е било изключително приятно да слуши трима интелигентни души да да дискутират състоянието на пазарите в подробни детайли и сподели че според него сега е време да се купува. Това дава много добър урок за потребителските нагласи“, допълва още Шаул.

Крис Леви, ръководител на BlackRock Inc.

Фондът на Леви управлява активно активи на стойност 288 милиарда долара, като сумарните активи под управление на компанията възлизат на 3.7 трилиона долара към края на септември.

Очаквайте солидна възвръщаемост от акциите

„Фондовите пазари в САЩ продължават да генерират добра възвращаемост за акционерите – около 2% под формата на дивидентна доходност и 3% от обратно изкупуване на акции. Ръстът на печалбите се очаква да последват този на приходите през следващата година. Дори и в условията на слаб ръст за световната икономика, ръстът на приходите ще е в дипазона между 4 и 5%. Това означава възвращаемост на акциите между 9 и 10%“.

Андреас Утерман, ръководител отдел Международни пазари в Allianz Global Investors

Фондът е с активи от над 250 милиарда долара към края на септември.

Купувайте дълг в еврозоната (внимателно)

„От края на миналото лято ставаме свидетели на предприемането на важни стъпки в посока на решаване на дълговата криза в Европа. Прогресът в тази насока включва представянето на банков съюз, както и постигане на споразумение Европейската централна банка да се включи в подпомагането на затруднените страни. Все още точният формат на банковия съюз не е оформен и предстоят действия в тази насока“.

Дъг Рамзи, ръководител отделът за инвестиции на Leuthold Weeden Capital Management

От компанията отправиха препоръка за покупка на акции четири дни преди началото на бичия пазар през март 2009 година.

Насочете се към европейски корпоративен дълг

„Налице е значителен низходящ потенциал за щатския държавен дълг през следващите няколко години. Тъжно е, че пенсионните фондове се редяха на опашка, за да инвестират в тези инструменти с нелепа възвращаемост. Европейският корпоративен дълг с краткосрочен матуритет изглежда относително атрактивен в момента. Висококачествените европейки мултинационални компании, с висока дивидентна доходност бяха последните активи, изстреляни нагоре от търсачите на по-висок доход.“

Хауърд Уорд, ръководител инвестиции в Gamco Investors Inc.

Глобалният фонд за ръст Global Growth Fund, е изпреварил с резултатите си 95% от своите конкуренти за годината до 9-ти ноември.

Заемайте средства

„Много хора ще оставят инвестициите си в щатски държавни ценни книжа и ще бъдат наранени. По-скоро бих застанал в насрещната страна и заемал пари при тези рекордно ниски лихви и бих ги насочвал към депресирани класове активи, като недвижимите имоти“