Хеджфондовете винаги са имали любими компании, които много често влизат в състава на техните портфейли. Ето и кои са били те, по последни данни на Factset, или кои са били компаниите, заемащи над 0.5% от сумарните средства на 50-те най-големи хеджфонда в света:

Microsoft Corp.

Акциите на технологичната компания са в портфейла на 23 фонда, като за последното тримесечие те са поскъпнали с 3.8%. Пазарната капитализация е в размер на 224.63 млрд. долара, а в нейни акции са били инвестирани 0.6% от сумарните активи на най-големите фондове.

JPMorgan Chase

Финансовият гигант влиза в портфейлите на 20 фонда, като за последното тримесечие те са поскъпнали с 8.6%. Пазарната капитализация е 154.03 млрд. долара, а фондовете са държали 0.6% от активите си в нейни акции, или 1.8% от фрийфлоута й.

QUALCOMM Inc.

Общо 23 фонда имат позиция в производителя на чипове за смартфони. Пазарната й капитализация е в размер на 105.8 млрд. долара, а за последното тримесечие те са поевтинели с 22.5%. Общата стойност на инвестициите на водещите хеджфондове в нейни акции е 0.6% от активите, или 2.6% от фрийфлоута.

News Corp.

Наскоро свързаната с редица скандали медийна компания влиза в портфейлите на 20 фонда. С капитализация от 56.4 млрд. долара, акциите й са поевтинели с 1% през тримесечието, а инвестициите на фондовете в размер на 0.7% от активите им ги правят цели 9.3% от фрийфлоута.

Visa Inc.

Още една финансова компания влиза в състава на най-харесваните от фондовете. Акции от картовия оператор има в 19 фонда, а стойността им е 0.8% от активите им, или 5.4% от фрийфлоута.

Icahn Enterprises

Само два фонда притежават 93% от акциите в обръщение на компанията, което им отрежда дяло от 0.8% от активите на 50-те най-големи.

Priceline.com

Акциите на компанията влизат в портфейлите на цели 27 фонда. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 31.2 млрд. долара. Фондовете държат 0.8% от активите си в акции на компанията.

Procter & Gamble Co.

Производителят на потребителски стоки се държи от 17 фонда. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 185.3 млрд. долара, а инвестициите в нея са 0.8% от активите на фондовете.

American International Group Inc.

Акциите на почти фалиралата преди няколко години застрахователна компания влизат в състава на портфейлите на 22 фонда. Пазарната капитализация е 47.43 млрд. долара, като фондовете държат 8.3% от акциите в обръщение.

Google Inc.

Интернет компанията винаги е била една от любимите за хеджфондовете. В нея са инвестирали 31 фонда, а пазарната й капитализация е в размер на 219.53 млрд. долара. Делът на инвестициите на водещите фондове е 1.4% от средствата им.

LyondellBasell Industries

Компанията производител на полипропиленови продукти е с пазарна капитализация от 27.6 млрд. долара, а фондовете държат 30.9% от акциите й в обръщение. Това дава на компанията дял от цели 1.9% от активите на 50-те водещи хеджфонда.

Apple Inc.

И разбира се, Apple продължава да е най-харесваната компания, като книжата й се държат от 32 фонда. Най-голямата по пазарна капитализация компания в света е с такава в размер на близо 530 млрд. долара. Общо 2.4% от активите на водещите фондове са инвестирани в нея, което представлява 1.9% от фрийфлоута й.