Щатските пазари се придвижиха надолу и това кара много от инвеститорите да започнат да се съмняват в устойчивостта на ръста, отвел индексите до нови исторически рекорди.

„Налице е пазарен риск, който много инвеститори игнорират“, според анализатора Майк Орурк, от Jones Trading. „Смятам, че е много вероятно широкият индекс S&P 500 да се понижи към 1 500 или дори по-надолу“, допълва още специалистът.

Печалбите на щатските компании са се повишили, но по-голяма част от ръста е станал реалност през 2010 г. Въпреки, че печалбите на компаниите бележат ръст, като цяло се наблюдават по-добри от очакванията резултати при компании с много влошени резултати преди това.

В същото време капиталите, които се вливат на щатския пазар, са насочени предимно към ETF-фондове. „Това, според мен, е купуване на сляпо, защото е просто локализация на активи“, допълва Орурк.

„Хората не купуват активи, защото смятат, че те са евтини или добра сделка. Просто хората искат да имат експозиции към фондовите пазари, за да не изтърват ралито“, допълва специалистът.

Новите върхове обаче повишават сериозно рисковете - предвид на очакваното повишение на лихвите.