Огромни по размер суми се пренасочват от инструменти с фиксиран доход към пазара на акции, което може да е предпоставка за по-нататъшен ръст на индексите, според технически анализатори от Piper Jaffray.

Широкият щатски индекс S&P 500 може да завърши годината при ниво от 1 850 пункта, според Крейг Джонсън, главен технически анализатор на финансовата институция.

„Смятаме, че 1 850 пункта е просто едно ключово ниво по пътя към 2000 пункта“, коментира Джонсън пред финансовото издание CNBC. “Налице е един силен пазар на акции и много добре стоящи отрасли“, допълва специалистът.

Основните сектори, които ще се облагодетелстват от ръста, според Джонсън са индустриалният и производственият сектор, финансовият и цикличният потребителски отрасъл. Ръстът в тези сектори най-вероятно ще отведе широкия индекс до 2000 пункта до края на следващата година.

Най-зле представящи се сектори се очаква да са енергийният и този на основните метали.

Двигател на ръста може да е отливът на средства от фондовете, инвестиращи в инструменти с фиксиран доход. Той посочва, че само през миналата седмица от фондовете на PIMCO, инвестиращи в подобни активи, са били изтеглени 18.4 милиарда долара.

Лихвите по 10-годишните облигации най-вероятно ще се насочат към 3.4% в следващите 18 до 24 месеца.

За очакванията му за лихвите специалистът посочва сходни ситуации през 1952 и 1982 година.