Канадският долар, който е шестата най-лошо представяща се валута спрямо щатския долар сред основните световни валути, е на път да поскъпне на фона на икономическия растеж в Северна Америка и намаляващите нискорискови активи в световен мащаб, според участници във финансова конференция в Канада, организирана от Bloomberg.

“В този несигурен свят, в който човек търси по-нискорискови активи, все още има значително количество активи, които могат да се използват с канадския долар,” казва Стефан Марион, старши икономист на National Bank of Canada (NA) в Монреал. В дългосрочен план, “от фундаментална гледна точка канадският долар трябва да бъде подкрепен.”

Канадският долар е поевтинял с 3.9% от началото на годината, в сравнение с щатския долар, като понижението се ускори след 22 май, когато председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке обяви, че централната банка може да започне да ограничава изкупуването на активи. Програмата за количествено улесняване се смята, че отслабва щатския долар.

Фед може да реши на следващата си среща на 17-18 септември да намали количеството на месечно изкупуваните държавни ценни книжа от 45 на 35 млрд. долара, според проучване на Bloomberg сред икономисти.

Изтеглянето на част от стимулите означава, че “канадският долар е надценен и че щатската икономика се очаква да се представя добре” в краткосрочен план, казва Джошуа ДеМаси, валутен анализатор в Loomis Sayles & Co., която управлява активи на стойност 188 млрд. долара.

В дългосрочен план обаче “САЩ ще бъде вълната, която ще повдигне стойността на канадския долар.”

Канадският долар поевтиняваше с по-малко от 0.1% до 1.0323 канадски долара за щатски долар по-рано днес, след като докосна нивото от 1.0306, което бе най-високото от 16 август насам.

Централната банка на Канада прогнозира, че икономиката на страната ще нарасне с 3.8% на годишна основа през третото тримесечие. БВП на Канада нарасна с 1.7% през второто тримесечие.

Годишният ръст на икономиката ще нарасне до 2.3% през 2014 г. и 2.7% през следващата година, според проучванията на Bloomberg сред икономисти.

Щатската икономика се очаква да нарасне с 2.65% и с 3% през следващите две години, в сравнение с ръст от 1% и 1.4% в еврозоната и 1.55% и 1.3% ръст за Япония.

Канадският долар ще получи импулс, тъй като инвеститорите го считат за нискорисков актив на фона на случващото се в световен мащаб, казва Стивън Хес, старши вицепрезидент на Moody’s Investors Service.