Доларът се задържа на ниски нива спрямо повечето основни валути заради несигурността на инвеститорите дали щатската икономика е достатъчно силна, за да прибегне Фед до ограничаване на стимулите на срещата си през следващата седмица.

Зелените пари се търгуваха близко до най-ниската си стойност през този месец спрямо еврото преди данните за първоначалните молби за помощи за безработица, които се очаква да са се повишили през изминалата седмица.

Йената се повиши след данни за стагнация при машинните поръчки, а азиатските индекси прекъснаха 10-дневното си повишение.

Австралийският долар се понижи след данните за изненадващо намаляване на заетостта в страната. Новозеландската валута поскъпна след сигналите от централната банка за повишаване на лихвите по-рано от очакванията.

Броят на заетите в Австралия се е понижил с 10 800 през изминалия месец след ревизираните данни за понижение на работните места с 11 400 през юли. Средните очаквания на анализаторите бяха за повишение на работните места с 10 000 през месеца.

Австралийският долар поевтиня с 0.8% до 92.54 щатски цента. Новозеландската валута добави 0.6% към стойността си до 81.26 цента, което бе най-високото му ниво от 19 август насам.

„Фед ще започне да ограничава стимулите през следващата седмица, но смятам, че намаляването може да е много леко в началото и доларът може отново да поевтинее в следствие на това“, според Джоузеф Капрузо, валутен стратег в Commonwealth Bank of Australia, цитиран от Bloomberg.

“Кризата в Сирия поддържаше долара, но изглежда този казус е поизчерпан по отношение на подкрепящата си роля“, допълва още анализаторът.

Доларът се търгува без съществено изменение спрямо еврото при нива от 1.3315 долара рано тази сутрин. Вчера единната валута достигна ниво от 1.3325, което е най-високото от 29 август насам.

В Япония машинните поръчки са се понижили с 2.7% през юли на месечна база, според официални данни. Това се оказа значително под средните очаквания на пазара за повишение от 2.4%.

Канадският долар поскъпна за четвърти ден спрямо щатския долар, което е най-дългата му печеливша серия от юли насам. Така канадската валута се повиши до близо четириседмичен максимум спрямо щатския долар. Рано тази сутрин тя се търгува при нива от 1.0320 спрямо щатския долар - с повишение от 0.4%

Спадът на безработицата във Великобритания, оповестен вчера, инициира поскъпване на британския паунд до седеммесечен максимум спрямо щатския долар. Доближаването на нивото на безработица до 7%-ата граница, където централната банка ще стартира повишението на лихвите, бе основна причина за поскъпването на лирата.