Въпреки понижението си в ранната търговска сесия от понеделник, среброто остава за момента една от най-добрите инвестиционни алтернативи.

Всеки, вложил пари в благородния метал в началото на 2016 г., днес би разполагал с близо 22% повече. За сравнение цената на златото отчита ръст от около 17% от началото на настоящата година.

В последните около 10 години средното съотношение между цената на среброто и златото е около 50 - 60. В края на първото тримесечие на 2016 г. то бе около 83, за да се понижи до около 74 след последни силни седмици на среброто.

Съотношение от около 83 (или по-високо) е виждано само три пъти в последните 20 години. От 1687 г. до днес то е варирало от 14 до 100.

През изминалата седмица цената на среброто добави 6.7 на сто, което е второто най-добро седмично представяне от май миналата година.

Скъпите акции в САЩ, където съотношението p/e вече е над 18 спрямо средно ниво от 15.4 за последните 10 години, карат част от инвеститорите да се преориентират към благородните метали, които са една от най-добрите защити при неблагоприятни събития.

Високото ниво на съотношението между сребро и злато обаче кара част от трейдърите да продават злато и да купуват сребро.

Именно това е един от основните фактори, движещи цената на среброто нагоре в последните седмици.