Валутната търговия вероятно е достигнала рекордните 5 трлн. долара дневно

1200
Валутната търговия вероятно е достигнала рекордните 5 трлн. долара дневно

Валутната търговия може да е нараснала до рекордните 5 трлн. долара на ден през септември, надхвърляйки предишното най-високо ниво, достигнато преди фалита на Lehman Brothers Holdings Inc. през 2008 г., информира Bloomberg, позовавайки се на данни на Банката за международни разплащания (БМР).

Дневната валутна търговия е намаляла до около 4.7 трлн. долара на ден през октомври и вероятно е паднала значително в началото на 2012 г., се казва в доклад на базираната в Базел банка.

Според оценките на банката валутната търговия е нараствала през първата година на финансовата криза, преди да достигне около 4.5 трлн. долара на ден през септември 2008 г., малко преди фалита на Lehman. Среднодневният оборот на валутните пазари след това пада до 3 трлн. долара през 2009 г.

До средата на 2009 г. световната валутна търговия започва отново да се активизира и нараства до 4 трлн. долара на ден през април 2010 г. По изчисления на банката търговията може да е достигнала 5 трлн. долара на ден през септември 2011 г., преди да падне значително до края на миналата година.

Валутната търговия нарасна значително на фона на тенденцията централните банки да заливат пазарите със средства като част от борбата със световната финансова криза. Япония се намеси на пазарите, за да помогне на своите износители след земетресението и цунамито през миналата година, докато Централната банка на Швейцария определи таван, за да ограничи поскъпването на швейцарския франк през септември. Усилията за засилване на икономическия растеж чрез защита на износа пък са довели до “валутна война,” заяви финансовият министър на Бразилия Гуидо Мантега през септември 2010 г.

Настоящият доклад на БМР се различава от основния валутен доклад, който се съставя на всеки три години. Следващият доклад е през април 2013 г., докато в предишния- публикуван през септември 2010 г., от банката обявиха, че среднодневният оборот на валутния пазар е нараснал с 20% от 2007 г. до 4 трлн. долара.

От БМР са допълнили своя основен валутен доклад с информация от централните банки във Великобритания, Северна Америка, Канада, Сингапур, Япония и Австралия. От банката също така са взели данни от електронните системи за търговия на EBS, Thomson Reuters, Hotspot FX и Чикагската търговска борса, както и от базираната в Ню Йорк CLS Bank, която е оператор на най-голямата сетълмент система за валутна търговия в света. През CLS са минавали сделки средно за 4.5 трлн. долара на ден през 2011 г., в сравнение с 2 трлн. долара на ден в началото на 2005 г. според доклада на БМР.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Maria
# 0
15:03 | 26 March 2012
This is both street smart and intleliegnt.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg