Купуването на щатски акции е по-добра алтернатива при добър икономически ръст в сравнение с търговията с валута, смята Алън Рускин, главен стратег на Deutsche Bank в Ню Йорк.

Основните валути като канадският долар например, който в исторически план се е облагодетелствал от по-силния щатски ръст, изглежда „справедливо оценен“ и може да му е трудно да поскъпва по-нататък, смята Рускин, цитиран от Bloomberg.

Инвестиционната банка Deutsche Bank очаква щатската икономика да отбележи ръст от 2.7% през тази година, на фона на средните очаквания на анализаторите за ръст от 2.2%.

„Ако смятате, че икономиката на САЩ ще расте, то тогава щатските акции ще са тези, които ще водят шоуто“, коментира Рускин, цитиран от финансовото издание.

Според специалиста обаче инфлацията е сериозна заплаха пред икономическите перспективи на ръст.

Валутите на Австралия, Канада и Нова Зеландия не изглеждат да са традиционно корелирани с повишението на щатските индекси. Така инвеститорите, които искат да се облагодетелстват от ръста, би следвало да повишат преките си експозиции в S&P според Рускин.

Широкият щатски индекс се е повишил с 8.9% през тази година. За сравнение австралийският долар е добавил едва 1.5% спрямо кошница от деветте валути на развитите страни, докато канадският долар е добавил едва 0.3%. С най-много се е повишил новозеландският долар – 3.7% за посочения период.

Еврото ще оцелее като единна валута през тази година. То обаче ще се търгува при нива от 1.25 спрямо долара до средата на годината, на фона на очаквани събития като структурните реформи на трудовия пазар в Италия и гръцките избори, смята Рускин. Еврото ще намери пика си на нива между 1.35 и 1.40 през тази година според анализатора.