Министерството на финансите на Гърция обяви, че 85.8 процента от частните инвеститори са приели да участват в схемата за размяна на облигации по гръцкия дълг. Ако бъдат активирани клаузите за колективно действие, а това ще се реши на телеконференцията на финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) днес в 15 ч. българско времe, процентът на участие ще възлезе на 95.7 на сто. По-специално офертите за облигациите, които са под въздействието на гръцкото право, чийто размер е около 177 млрд. евро, са достигнали 152 млрд. евро.

„Това е исторически момент за много успешната размяна на облигациите. Тя позволява да пристъпим към стабилизиране на гръцката икономика и към постигане на растеж“, заяви правителственият говорител Панделис Капсис пред местния телевизионен канал Мега, цитиран от БТА.

Съгласно това безпрецедентно в историята преструктуриране на суверенен дълг притежателите на гръцки ценни книжа се съгласяват да загубят към 74 на сто от стойността на инвестициите си, при което публичният дълг на Атина ще бъде редуциран с над 100 милиарда евро.

След като това условие е изпълнено, днес Еврогрупата ще разгледа въпроса за предоставянето на първия транш от помощта за Гърция в рамките на втората международна антикризисна програма за тази страна в размер на 130 милиарда евро.

Това ще бъде направено на телеконференция между финансовите министри от еврозоната, която ще започне след официалното обявяване на резултатите от реструктурирането на гръцкия държавен дълг от страна на частните инвеститори, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от Фокус.

От Ню Йорк ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви:

„Рискът от криза в еврозоната засега е предотвратен, заяви с оглед на прогреса в усилията за спасяването на Гърция“.

Лагард подчерта, че не е песимистично настроена относно шансовете на плана за спасяване на Гърция.

„Пролетта е навсякъде”, допълни тя.