Петко Вълков: Финансовото обучение трябва да започва от училище

5618
Петко Вълков: Финансовото обучение трябва да започва от училище

Финансовото образование трябва да стартира възможно най-рано, но не можем да очакваме, че в началното училище децата ще могат да боравят с финансови термини, като "опции" и "деривати". Това заяви директорът на дирекция "Частно банкиране" в Първа инвестиционна банка Петко Вълков в рамките на панела "Лични финанси" на форума "Шумът на парите 2018".

Според него е добре децата да имат основни понятия за това какво представлява семейният бюджет и как се управлява, но отговорността за това знание трябва да бъде поета от родителите, а не от образователните институции.  
 
"В средното училище децата могат да навлязат малко по-навътре в света на финансите, а годините в университета са времето, в което бих посъветвал всеки човек да направи и първите си инвестиции", каза още той.  
 
"Би било добре всеки да си зададе цел, която да спестява. Според мен, 10% от доходите е добра първоначална цел за дела, който може да бъде спестяван и насочван към по-рискови инвестиции, а те, от своя страна, да носят по-високи доходи", заяви Вълков в отговор на въпрос каква част от доходите трябва да бъдат заделяни за по-рискови инвестиции. 
 
"Инвестиционните фондове отбелязаха силна година - към края на март 2018 г. те управляват 3.6 милиарда лева общи инвестиции. Интересното е, че спрямо предходната година ръстът на активите е впечатляващ - около 20%", каза още Вълков.

Според него голяма част от този ръст се дължи на доброто представяне на капиталовите пазари по света, които реализираха много повече от 20% ръст през последната година, с което успяха да "бият" дори и недвижимите имоти. 
 
Той добави, че на тримесечна база, спрямо декември 2017 г., също се наблюдава ръст. По думите му е парадоксално, че инвестиционните фондове все още не са основна тема в България, когато става въпрос за инвестиции. 
 
"Все още битува усещането от пика на българския капиталов пазар преди десетина години, когато те се движеха някак си в периферията. А всъщност развитието им е много динамично", заяви Петко Вълков.    
 
Той прогнозира, че в срок от пет години общият обем на активите на инвестиционните фондове ще надхвърли 5 млрд. лева. 
 
В момента те заемат дял от 3.5% от брутния вътрешен продукт, което исторически е много високо ниво. До този момент те обиконвено са се движели под 2% у нас. За сравнение в Централна и Източна Европа делът им в БВП е 5-6%. 
 
"От тази гледна точка се вижда сериозният потенциал за растеж, който има тази индустрия. Тя има реалния шанс да удвои активите си при попътен вятър и запазване на позитивните тенденции на пазарите", заяви Вълков.  
 
Според него прави впечатление, че близо 65% от активите са разпределени към чуждестранни фондове. Те предлагат по-голямо разнообразие от стратегии  - глобални, европейски, азиатски, развиващи се пазари, фиксирана доходност, корпопративни облигации с малко по-висок риск, но и с по-висока доходност. Вълков прогнозира, че индустрията и за в бъдеще ще продължи да бъде доминирана от чуждестранните фондове. 
 
"Делът на домакинствата и на дребните инвестиции възлиза на около 450-500 милиона лева. На фона на общите активи това е незначителен процент, но с повишаването на доходите, делът на индивидуалните инвеститори вероятно ще започнат да нарастват с по-бързи темпове, особено на фона на ниските лихви по депозитите", коментира още той. 

Повече информация за Шумът на парите можете да намерите на сайта на събитието или във Фейсбук.

Спонсори на конференцията Шумът на парите през 2018 г. са Първа Инвестиционна банка, CSOFT, Philip Morris, SIRMA Group, Градус, ALCOMET, TBI BANK, Admiral Markets, Qatar Airways, Garitage park, Arco Real Estate, Opel, Residential Park Lozen, Aмерикански университет в България, Юг Маркет и Юг Маркет Фонд Мениджмънт, Пощенска Банка, International Hotel Casino & Tower Suites, Amundi asset management, Сосиете Женерал Експресбанк, Mining.bg и Hotel Rila Borovets.

Организационен партньор на събитието е агенцията за връзки с обществеността United Partners.

Медийни партньори на събитието са Novini.bg, Economic.bg, Kaldata.com, Offnews.com, Imot.bg, ФАКТИ, Businessmap.bg, в. Труд и сп. Икономика.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2018

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Петров
# 0
09:10 | 31 October 2018
Точно този ли ще ни дава насоки за това какво трябва да учат децата ни? Хайде моля ви се! Частно банкиране на Fibank беше добро преди да дойде този човек и преди да сменят цялото качествено ръководство на Банката. Сега нещата там вървят по инерция благодарение на усилията на предходния директор. Всичко там беше наредено преди този да отиде там - от както той е на тази позиция, много клиенти (включитлно аз) прекратиха членството си там. Хората бачкат също по инерция, благодарение на направеното в предходните години (след 2013 г. и до средата на 2017г.). Съжалявам, но няма как с такива кадри нещата да станат по-добре.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg