Ръстът на британската икономика възлезе на 0.8% през четвъртото тримесечие

401

Ръстът на британската икономика за четвъртото тримесечие изненадващо е бил ревизиран в низходяща посока, в резултат на по-слабия от очакванията ръст в сектора на услугите в страната.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания се е повишил с 0.7% през последното тримесечие на миналата година, колкото възлезе той и през третото тримесечие.

Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха ръстът да възлезе в съответствие с прогнозните данни на 23 февруари от 0.8%.

Анализатори коментират, че ревизирането не е повод за паника, като то според тях се е предопределило от случайни фактори и продължават да очакват стабилното развитие на британската икономика през тази година.

Според пазарните участници низходящата ревизия няма да е основателна причина Английската централна банка да повиши още веднъж лихвите в страната през лятото.

След негативния резултат паундът регистрира известно понижение спрямо долара, като се търгува на нива от около 1.9600 долара, след като преди изнасянето им бе на ниво от 1.9623 долара за паунд.

Ръстът в сектора на услугите е възлязъл на 0.9% през последното тримесечие на миналата година, в сравнение с отправените прогнози на 23 февруари за повишение в сектора от 1%.

За цялата изминала година британската икономика е нараснала с 2.8% на годишна база, като работещите са се повишили до рекордното ниво от 32 млн. души през декември, а цените на жилищата в страната са се повишили с 10%, на фона на едва 3.3% в САЩ и 2.6% за еврозоната.

Ръстът на инвестициите в страната през четвъртото тримесечие на миналата година е възлязъл на 2.6% на тримесечна база, което бе повече от първоначално обявените данни за ръст от 2.5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg