TotalEnergies определи като "ограничена" експозицията си в индийскaта Adani

663
TotalEnergies определи като

© Getty Images

Френският енергиен гигант TotalEnergies определи днес като "ограничена" експозицията си на турбулентните събития в индийския конгломерат Adani, обвинен в счетоводна измама, предаде AFP, цитирана от БТА.
 
Френската компания, която има дялово участие е няколко съвместни компании с Adani, обяви, че е инвестирала "при стриктно спазване на приложимите закони".
 
"Надлежните проверки, които TotalEnergies е направила във връзка с тези инвестиции, са задоволителни и в съответствие с най-добрите практики и всички съответни документи в публичното пространство, са разгледани внимателно", съобщи компанията в комюнике.
 
TotalEnergies притежава 50% от съвместното предприятие Adani Total Private Limited, 37,4% в Adani Total Gas, 19,75% в Adani Green Energy и 50% в AGEL23.
 
Това се изразява в експозиция на стойност 3,1 милиарда долара (на 31 декември 2022 г.) или 2,4% от вложения капитал на групата.
 
Чистият оперативен резултат, свързан с това участие, е 180 милиона евро, уточнява френският енергиен гигант, който ще публикува годишната си печалба идната седмица.
 
 
Акциите на Adani Enterprises, флагмана на конгломерата на индийския магнат Гаутам Адани, се сринаха с 10% при днешното откриване на борсата и търговията с тях бе спряна. Tака крахът на ценните книжа на компанията, породен от обвиненията в счетоводна измама, продължава.
 
Търговията с акциите на Adani Power, Adani Green Energy, Adani Total Gas, в който френският гигант TotalEnergies има дял от 37,4%, и Adani Transmission също бе преустановена.
 
Впоследствие трансакциите с ценните книжа на Adani Enterprises бяха възстановени, но отново се понижиха с 5%, което доведе до ново спиране на търговията с тях.
 
Комбинираната пазарна капитализация на конгломерата се сви с над 100 милиарда долара, откакто американската инвестиционна компания Hindenburg Research публикува миналата седмица доклад, в който обвини Adani в счетоводна измама, припомня БТА.
 
 
Личното състояние на Гаутам Адани също се срина с няколко десетки милиарда долара, изваждайки го в реално време от челната десетка на списание Forbes. Вследствие на това Адани загуби статута си на най-богатия човек в Азия. 
 
Групата Adani анулира в сряда вечерта вторичното публично предлагане (FPO) на акции на Adani Enterprises на стойност 2,5 милиарда долара, които бяха презаписани предишния ден. Според изпадналия в затруднение магнат не би било "коректно от етична гледна точка" операцията да продължи. 
 
Очакваше се продажбата да помогне да се намалят обезпокоителните нива на задлъжнялост на компанията и да се възстанови доверието, като се разшири кръгът на акционерите.
 
При вчерашното закриване на търговията акциите на Adani Enterprises се сринаха с 28,45 на сто до 2128,70 рупии (26 долара).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg