Френският енергиен гигант TotalEnergies определи днес като "ограничена" експозицията си на турбулентните събития в индийския конгломерат Adani, обвинен в счетоводна измама, предаде AFP, цитирана от БТА.

Френската компания, която има дялово участие е няколко съвместни компании с Adani, обяви, че е инвестирала "при стриктно спазване на приложимите закони".

"Надлежните проверки, които TotalEnergies е направила във връзка с тези инвестиции, са задоволителни и в съответствие с най-добрите практики и всички съответни документи в публичното пространство, са разгледани внимателно", съобщи компанията в комюнике.

TotalEnergies притежава 50% от съвместното предприятие Adani Total Private Limited, 37,4% в Adani Total Gas, 19,75% в Adani Green Energy и 50% в AGEL23.

Това се изразява в експозиция на стойност 3,1 милиарда долара (на 31 декември 2022 г.) или 2,4% от вложения капитал на групата.

Чистият оперативен резултат, свързан с това участие, е 180 милиона евро, уточнява френският енергиен гигант, който ще публикува годишната си печалба идната седмица.

Технологичният Nasdaq скочи до най-високото си ниво от близо 5 месецаПазарите на деривати показват, че мнозина залагат на надеждите Фед да започне да намалява лихвените проценти тази година

Акциите на Adani Enterprises, флагмана на конгломерата на индийския магнат Гаутам Адани, се сринаха с 10% при днешното откриване на борсата и търговията с тях бе спряна. Tака крахът на ценните книжа на компанията, породен от обвиненията в счетоводна измама, продължава.

Търговията с акциите на Adani Power, Adani Green Energy, Adani Total Gas, в който френският гигант TotalEnergies има дял от 37,4%, и Adani Transmission също бе преустановена.

Впоследствие трансакциите с ценните книжа на Adani Enterprises бяха възстановени, но отново се понижиха с 5%, което доведе до ново спиране на търговията с тях.

Комбинираната пазарна капитализация на конгломерата се сви с над 100 милиарда долара, откакто американската инвестиционна компания Hindenburg Research публикува миналата седмица доклад, в който обвини Adani в счетоводна измама, припомня БТА.

Кой е Гаутам Адани - най-богатият азиатски милиардер в историята?Азиатецът се класира сред десетте най-богати бизнесмени в списъка на Forbes и по всичко личи, че състоянието му ще расте

Личното състояние на Гаутам Адани също се срина с няколко десетки милиарда долара, изваждайки го в реално време от челната десетка на списание Forbes. Вследствие на това Адани загуби статута си на най-богатия човек в Азия.

Групата Adani анулира в сряда вечерта вторичното публично предлагане (FPO) на акции на Adani Enterprises на стойност 2,5 милиарда долара, които бяха презаписани предишния ден. Според изпадналия в затруднение магнат не би било "коректно от етична гледна точка" операцията да продължи.

Очакваше се продажбата да помогне да се намалят обезпокоителните нива на задлъжнялост на компанията и да се възстанови доверието, като се разшири кръгът на акционерите.

При вчерашното закриване на търговията акциите на Adani Enterprises се сринаха с 28,45 на сто до 2128,70 рупии (26 долара).