Защо Боливия не използва огромните си запаси от най-лекия метал?

5801
Защо Боливия не използва огромните си запаси от най-лекия метал?

© Pixabay

Боливия има огромни запаси от един от най-важните метали в света.

Приблизително 9 млн. тона литий стоят неизползвани в южноамериканската страна, като, според различни анализи, това е половината от световните наличности на най-лекия метал на Земята. 

Този метал е особено ценен, тъй като технологичните компании се нуждаят от него за производството на своите продукти.


Без него нямаше да можете да четете настоящия материал от своя лаптоп или смартфон, тъй като нямаше да има литиевойонни батерии, които да захранват устройството.

Защо обаче страната, която доминира южноамериканския пазар на литий, не е Боливия, а Чили?

„Чили е златен стандарт за операциите с литий”, казва Брайън Джаскула, специалист по полезни изкопаеми в US Geological Survey.

През миналата година Чили, която има около 8.4 млн. тона литиеви резерви, е обработила 14 100 тона от ценния метал. За същия период Боливия е обработила едва 1% от това, пише CNN. 

Разликата между двете държави идва частично поради природните предимства на Чили, но освен това, политическият фактор играе голяма роля. 

Добив

Литият се извлича от басейни със солена вода. Процесът включва изпомпването на водата (в някои случаи подпочвена) до големи басейни, където тя се изпарява от слънцето и остава само тиня, глина и сол, от които впоследствие се извлича ценният литий.

Климатът в Чили е идеален за процеса по изпаряване на водата.

Слънчевата светлина е интензивна, а надморската височина е перфектна, казва Джаскула.

Горещи ветрове духат почти без прекъсване над басейните за изпаряване.

А крайбрежното разположение на Чили и съществуващата инфраструктура правят транспортирането на лития, респективно батериите, произведени от него, сравнително лесна задача.

От друга страна, Боливия не може да се похвали със същите условия. В страната има интензивни валежи в доста голям период от годината, което пречи на процеса по изпаряване.

В басейните за изправяне има повече примеси, главно под формата на магнезий, който трудно се разгражда, и това удължава процеса по извличане до над 2 години, колкото са необходими за същата работа в Чили. Освен това, поради тези причини, и самият процес е по-скъп за поддържане.

Боливия страда и от слаба инфраструктура, като повечето от нейната продукция бива изнасяна чрез пристанищата в Аржентина и Чили.

Политика

Най-сериозният фактор за нереализирания потенциал на боливийската литиева индустрия е политическият климат в страната.

Президентът на страната Ево Моралес иска да развие този сектор, но поставя едно сериозно условие: Боливия трябва да получи лъвския пай от икономическите ползи.

Страната е преследвана от миналото си, в което чуждестранни инвеститори са експлоатирали нейните ресурси, без да допринасят по никакъв начин за местната икономика, казва д-р Анна Ревет, социолог и автор на проучване за добива на литий, културата и политиката в Боливия.

Добивът на полезни изкопаеми е основна част от икономиката на Боливия от векове. Психологическите травми от това датират чак от 17-и век, когато испански заселници експлоатират мините за сребро чрез робски труд от страна на местни и африкански роби.

„Те вече не желаят чуждестранна експлоатация да доминира техните природни ресурси”, казва Ревет.

Боливия има желанието да произвежда батерии сама – то А до Я. Страната дори посочва, че иска да произвежда електрически коли.

„Те искат да създадат цялата производствена верига, в която Боливия да има дял”, казва Робърт Албро, професор към Center for Latin American and Latino Studies at American University.

Преспективата пред идеите на Боливия може и да се окаже леко пресилена, смятат Албро и Ревет.

Страната има недостиг на технически опит, като същевременно не желае да поиска помощ отвън.

Какво ще се случва на пазара на метали през 2018 г.Вижте няколко ключови фактора, който ще оформят, това което предстои през 2018 г., както за благородните, така и за базовите метали и суровини

Изглежда, че страната е готова да работи с определени нации, но засега е придирчива.

През юли тази година Боливия подписа търговско споразумение с Индия, а през миналата година страната осъществи първата си експортна пратка на литиев карбонат до Китай.

Боливия изненада някои анализатори, след като през тази година влезе в сделка за 1.3 млрд. долара с германската компания ACI за добив на литий и производство на батерии. 

ACI посочват, че Боливия ще получава 51% от приходите, като немската компания ще изгради завод в страната. Условията изглежда устройват местната власт, но Ревет остава скептична.

„Ще бъде изненада, ако това се реализира, но не е невъзможно”, казва тя, давайки за пример предходни споразумение на Боливия с Япония, Южна Корея и Франция, които така и никога не са осъществени на практика. „Изглежда, че историята може да се повтори”, смята тя.

В същото време, политическата предвидимост и икономическата стабилност на Чили я правят доста по-атрактивна за чуждестранните инвеститори, казва Ребека Келър, учен и анализатор в платформата за геополитически анализи Stratfor.

„Чили се намира в най-добрата позиция за следващите 5 години”, добавя тя.

Какво знаете за кървавия кобалт във вашия смартфон?Условията за труд са брутални и животът на миньорите често се оказва твърде кратък.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg