Защо Русия купува рекордни количества злато

10701
Защо Русия купува рекордни количества злато

© Pixabay.com

Централната банка на Русия е удвоила покупките си на злато в последните години.

От началото на 2017 г. до края на септември страната е придобила 163.6 тона злато. Припомняме, че през 2015 и 2016 г. Русия увеличи златните си резерви със съответно 206.7 и 200.7 тона.

Като добавим и количеството злато, закупено през 2014 г. и равняващо се на 173 тона, то резервите на страната само за последните по-малко от 4 г. са нараснали със 743.6 тона.


Днес Русия вече притежава 1778.9 тона злато, с което се нарежда на шестата позиция сред държавите с най-големи златни резерви. Само едно място по-напред е Китай, разполагаща с 63.7 тона повече злато.

Защо обаче страната купува толкова много злато?

Справка в данните на Световния съвет по златото сочи, че само през септември са придобити 34.6 тона злато спрямо 14.9 и 13.6 тона за предходните два месеца.

Покупките през последния месец, за който има изнесени данни, са рекордни за настоящата 2017 г. Според експерти, по този начин страната се готви за коренно различна икономика, независеща или слабо зависима от щатския долар, основно заради наложените сакции към нея.

Също така страната се стреми да увеличи дела на златото в общите си резерви, като по последни данни този процент е 17.3 спрямо 74.7 на сто при САЩ и 69.5 на сто за Германия.

Днес Русия е не само най-големият купувач на злато в света, но и третият по големина производител на метала в световен мащаб.

В последните 10 години златодобивните компании в страната са произвели повече от 2000 тона злато. Само през настоящата година добивът вече е над 300 тона, като се очаква да нарасне до 400 тона през 2030 г., заяви преди време Сергей Кашуба, председател на асоциацията на руските производители на злато.

Близо 50% от добива в страната се осъществява от петте най-големи компании в сектора в страната - Polyus, Polymetall, Kinross, Petropavlovsk и Nordgold.

Останалите големи купувачи през 2017 г. са Турция и Казахстан, добавили 118.6 и 31.3 тона злато.

Топ 4 на страните с най-големи златни резерви в света продължава да се оглавява от САЩ, Германия, Италия и Франция, без изменения спрямо месец по-рано. Седмата държава, която заедно с Китай и Русия има над 1000 тона резерви, е Швейцария.

България заема 47-а позиция в света с резерви от 40.4 тона, представляващи 5.7 на сто от всичките ни резерви.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg