Комисиите в НС ще бъдат 17, а не както преди 21, решиха депутатите в Новия правилник за работата на Парламента.

Депутатите приеха предложението на РЗС комисията за контрол на ДАНС да бъде на паритетен принцип. След бурни разисквания народните представители решиха комисията за контрол на ДАНС да бъде формирана на паритетен принцип - по 1 народен представител от всяка парламентарна група, а председателството да е на ротационен принцип в продължение на 2 парламентарни сесии, като председателят ще бъде от парламентарна група извън най-голямата.

Трудно се стигна до това решение, въпреки че от парламентарната група на ГЕРБ направиха компромис и се отказаха от първоначалната си идея комисията да бъде сформирана от десет депутати - пет от ГЕРБ и по един представител на останалите партии.

Окончателното решение бе прието също и въпреки несъгласията на представителите на РЗС и Синята коалиция , които твърдо настояваха комисията да има постоянен председател, за да може да се носи отговорност за взетите решения .

От ДПС останаха против всякакви предложения на мнозинството до края на дискусията. „Ключовите критерии дали създаването на комисия за контрол на ДАНС или комисия за контрол от мнозинството е постигането или не на паритет между управляващи и опозиция, заяви от трибуната на парламента депутата от ДПС Лютви Местан.

Сред важните предложения за промяна на правилника на 41 НС, които бяха гласувани днес са: народните представители да могат да образуват парламентарни групи отговарящи на регистрацията в ЦИК на последните избори , а независимите представители не могат да образуват нови парламентарни групи.

Бе решено също, че народен представител напуснал или изключен от парламентарната група не може да бъде приет за член на друга парламентарна група .

В 41-то НС не могат да се сливат или разделят съществуващи парламентарни групи.

Гласувани бяха и 17-те постоянни комисии, като бяха промени имената и предмета на дейност на част от тях.

Източник:БГНЕС