"В Агенция "Митници" и НАП има голям теч на информация, има големи злоупотреби и МВР ще действа много адекватно на това", заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод на започнала днес проверка на МВР в НАП и Митниците.

Министърът съобщи още, че на един от граничните пунктове в страната е задържан митничар, началник на смяна, с 15-годишен стаж, за контрабанда на един ТИР с парфюми на стойност 4 млн. лв. Цветанов уточни, че фиктивно е било записано, че става въпрос за санитарни материали. При обиските са намерени записни заповеди за повече от 1 млн. долара, раздадени на бизнесмени и представители от Бургас.

"Около 30 000 лв. месечно са отчитани на горните нива за разпределяне към ръководството на митниците, които правят "чадър", каза Цветанов. Той заяви, че тази операция за него е важна заради изтичането на информация и големите злоупотреби в НАП и митниците.

Вчера министърът съобщи, без да уточнява за какво става дума, че служител на държавната администрация от финансовия сектор е арестуван, тъй като е отчитал по 30 000 лева месечно на началника си, който обаче все още не е задържан.

Днес министърът добави, че ще бъде повдигнато обвинение на началника на дирекция „Миграция" в Добрич. "Едно лице е било под запрещение за влизане в страната, но е бил променен номерът и то е в България. Установена е злоупотреба със служебно положение за лична облага и то с цели, които са изцяло в несъответствие с длъжността, която е заемал директорът", обясни Цветанов.

Цветанов съобщи, че продължават и допълнителните проверки около Алексей Петров и задържаните при операция "Октопод". Продължава изслушването на свидетели на задържаните по случая.

При обиск на килиите им, в тази на Марчело Джотолов е открит мобилен телефон. Тече проверка на МВР как мобилният апарат е попаднал там.

"Смятам, че ще продължим много сериозно с доказателствата, свързани с престъпната дейност, отнемане на имущество и притискане с физически и психически тормоз на лица с цел отнемане на тяното имущество и пари", заяви категорично Цветанов.

Източник: БТА