Холандците ядат все по-малко месо. Предимно социални съображения - като биоиндустрията и прекомерното използване на жито за добитъка, докато в света има недостиг на храна - са
довели до този променен модел на хранене, пише холандският всекидневник "Ен Ер Сей - Ханделсблад", като се позовава на годишно проучване на Deloitte.

Преди три години холандското семейство е имало средно 5.1 дни на седмица месо на масата, докато сега - средно 4.7 пъти. Холандците ядат и по-малко риба (средно един път на седмица) или заместители на месо (0.6 пъти седмично).

Според проучването броят на хората, които намират биологичните продуктите твърде скъпи, е нараснал от една втора до две трети от потребителите. Въпреки това много потребители
смятат, че разликата в цената на биологичните и небиологичните продукти е намаляла, в сравнение с преди една година.

Холандските потребители по-често купуват продукти със знака за почтена търговия (Fair trade). Една четвърт от анкетираните холандци купуват съзнателно такива продукти, докато преди година техният брой е бил 21%. От 45 на 40% е намалял броят на тези, които съзнателно купуват продукти с етикет за здравословен избор. Две трети казват, че не им трябва сертифициран етикет, за да определят дали един продукт е здравословен.

Източник: БТА