Адрес: Пазарът ще е доминиран от сделки „на късмета"

2929
Адрес: Пазарът ще е доминиран от сделки „на късмета

Оптимистични прогнози за пазара на имоти у нас изказаха от Адрес недвижими имоти пред Profit.bg.

Според изпълнителния директор на компанията Цветелина Тасева „очакванията за 2011 г. са свързани главно със стабилизация и активизиране на пазара, признаците за което са отдавна налице".

„Още през второто- третото тримесечие на 2010 г. спадът на цените забави темп. Появиха се индикатори за стабилизация - търсенето на имоти започна да се повишава, а банките станаха активни по отношение на отпускането на ипотечни кредити.

„Прогнозите на Адрес за 2011 г. са определено по-оптимистични в сравнение с предходната година", заяви Цветелина Тасева.

Наблюдава се стабилизация на цените във всички сегменти на пазара на имоти и по всяка вероятност тази тенденция ще се запази, дори може да се говорим за лек ръст на цените на качествените имоти, които са и най-търсените от купувачите.

Имоти ново строителство с добро съотношение между качество и цена, добра локация, качествени материали, добра инфраструктура, добре поддържани общи части - така в общи линии изглежда профилът на „идеалния" имот", сподели още Тасева.

Според нея „спадовете и ръстовете през 2011 г. ще варират в рамките на 10%, което се счита, че може да се договори и като отстъпка в рамките на преговори - т.е. не може да се счита за голям или основополагащ за пазара през тази година. Сегментите, в които ще наблюдаваме спад са тези на панелните жилища и терените, смята изпълнителният директор на компанията.

„Макар 2011 г. да не започна осезаемо по-оптимистично от 2010 г., тя по всяка вероятност ще донесе ръст в обемите сключени сделки.

Прогнозата на имотната агенция е, че най-голямо влияние ще оказват офертите за големи, качествени имоти в хубави квартали и с добри квадратури на изключително изгодни цени.

Най-вероятно сегментът на по-луксозните имоти, които изгубиха най-голям процент от стойността си, ще доведе до увеличаване на реализираните обеми. Купувачите ще се опитат максимално да се възползват от изгодните предложения за по-големи квадратури и по-високо качество за предварително обявените бюджети.

„Тъй като пазарът е гъвкав и предлага голям избор, купувачите променят параметрите, като търсещите ново често купуват старо тухлено жилище, както и обратното. Това е още един знак, че и през 2011 г. пазарът ще бъде доминиран от единични сделки „на късмета" и средните нива няма да са реален измерител, заяви Тасева.

„Пазарът на наеми ще заема все по-голям дял от общия обем на пазара. И към момента над 50% от сделките са за наеми, а не за покупко-продажби. Цените там продължават да падат под натиска на инфлацията, която води до ръст на разходите за комунални услуги и намалява възможността на наемателите да отделят средства за самия наем.

Спадът ще се движи в рамките на 10-15% и то за имотите с голяма конкуренция, каквито са апартаментите в кварталите. Сегментът от наемите, който най-силно страда от кризата е този на най-скъпите имоти - мезонети и къщи, които престояват на пазара и с години без изобщо да намерят наемател.

Що е то "град в града"?

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

:-)
# 0
12:05 | 10 May 2011
Който продал - продал, който не е - да е! :-)
хаха
# 1
12:05 | 10 May 2011
Брей ей това е да кажеш на черното бяло :-)
пепи
# 2
16:04 | 12 April 2011
наистина голям кьсмет е ако вьобще си продадеш имота колкото до цените спада продьлжава за 1 во тримесечие на 2011 вьв Варна и Бургас на годишна база в сравнение с2010 средният спад е с 10 процента в различните сигманти
Dim
# 3
02:04 | 5 April 2011
От къде ще се появят имоти с добра инфраструктура,когато цялата държава е без изградена такава?И още един въпрос:от къде ще дойдат купувачите,че даже и ръст на цените очакват от "Адрес"?
ММ
# 4
11:04 | 4 April 2011
Напразните усилия на "Адрес"
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg