Щатският жилищен пазар изпитва затруднения в момента, но продажбата на еднофамилна къща за 100 млн. долара в сърцето на Силициевата долина показва, че луксозните имоти все още се търсят, пише AP.

Руският милиардер Юрий Милнер, един от големите акционери във Facebook, Groupon и Zynga, е купувачът на луксозното имение с жилищна площ от 2 370 кв. м. в Лос Алтос Хилс, Калифорния. Смята се, че това е една от най-големите продажби на еднофамилно жилище в историята на САЩ.

Доналд Тръмп продаде имението си в Палм Бийч за 100 млн. долара през 2008 г. на руския милиардер Дмитрий Риболовлев. По това време Тръмп беше заявил, че това е най-голямата продажба на жилищен имот в САЩ.

Милнер, който е основател на компанията Digital Sky Technologies и председател на Mail.ru Group, няма незабавни планове да се нанася в новия си дом, според неговия говорител.

Имението е в стил френски замък и е построено на площ от 18 акра с изглед към залива на Сан Франциско. Новият дом на Милнер разполага с бална зала, киносалон, изба, фитнес, спа и открити и закрити басейни.

Предполагаемата цена от 100 млн. долара е базирана на таксата за прехвърляне на имението, която е в размер на 110 000 долара. От Wall Street Journal обявиха продажната цена вчера, след като през миналата седмица в технологичния блог TechCrunch се беше появила информация за сделката.

Сделката засенчва платените през миналата година 50 млн. долара за триетажното имение Le Belvedere в Бел Еър. Местни брокери на имоти твърдят, че броят на жилищата, продадени за над 20 млн. долара в района на Лос Анджелис, е нараснал тройно в сравнение с 2009 г., което е признак, че пазарът на луксозни имоти се стабилизира.

Въпреки това, в най-високия сегмент на пазара, някои жилища остават непродадени, след като са били обявени за продажба преди повече от година.

Най-високо в този списък е имот с жилищна площ 5 250 кв. м., който е собственост на вдовицата на покойния телевизионен продуцент Аарон Спелинг. Имението, което се намира в луксозния квартал Холмби Хилс в Лос Анджелис, е обявено за продажба преди повече от две години, като цената му е 150 млн. долара.