Имотите в София поевтиняват с 16% за тримесечие

2471
Имотите в София поевтиняват с 16% за тримесечие

 „Имотният пазар през второто тримесечие на 2010 г. даде абсолютно разнопосочни сигнали", се казва в анализ на Бългериан Пропъртис. След половингодишна стабилизация на обема на сделки, от март месец започва нарастване на сделките и се появяват първи очаквания за излизане на пазара от кризата.

Увеличението на обема сделки продължава и през април, като от агенцията регистрират рекордни нива на продажби за периода от началото на кризата. В последствие обаче, около 10% от подписаните предварителни договори за покупка на имоти са пропаднали поради отказ от страна на купувачите, обусловен от липса на средства или нараснала несигурност спрямо финансовата им стабилност.

Следва изключително слаб месец май с драстичен спад от 60% в броя на реализираните продажби в цялата страна спрямо април. През месец юни продажбите се връщат на нива близки до тези от март и април, но също така и близки до нивата от месец юни 2009 г., който е един от най-силните месеци за имотния пазар миналата година.

„Това V-образно движение на пазара и пълна противоположност на случващото се във всеки последователен месец ни кара да мислим, че възстановяването няма да бъде толкова стабилно и плавно, както прогнозирахме по-рано. Следващите няколко месеца ще бъдат ключови за посоката, в която ще се движи пазара до края на годината.", сочат от Бългериан Пропъртис.

През изтеклата половин година двете тримесечия също дават разнопосочни сигнали - спад на офертните и на цените на база реално сключени сделки през първото тримесечие на годината и след това връщане на цените на база офертни нива и реално сключени сделки през второто тримесечие до нива от 2009 г. т.е. като активност и като цени пазарът се връща в същото положение, в което е бил миналата година.

Що се отнася до чуждестранното търсене на имоти в България - то също спада драстично през месец май, вследствие на новините около гръцката криза и заплахите за европейската икономика.

Общият обем сделки за второто тримесечие на 2010 спрямо това на 2009 г. е нараснал с 23%, а общо за полугодието ръстът в броя на сделките спрямо 2009 г. е 46%, което се дължи на стабилизацията на пазара през втората половина на 2009 г. и слабите първи месеци на 2009 г.

Средната цена на продадените апартаменти в София за второто тримесечие на 2010 г. е 870 евро на кв. м, което е най-ниската средна цена измерена от компанията от началото на кризата. Цените са отбелязали 16% спад спрямо първото тримесечие, когато средните цени са били 1040 евро на кв. м на база реално сключени сделки. За второто тримесечие на 2009 г. средните цени на кв. м на продадените апартаменти в София са 1020 евро на кв. м, т.е. спад от около 15% на годишна база.

Средната цена на продадените апартаменти е 86 000 евро. Година по-рано продадените апартаменти в София са на средна цена 66 600 евро, като за тази цена средно на 1020 евро на кв. м са се купували предимно малки апартаменти с площ от около 60 кв.м. Тази година се харчат по-големи бюджети за имоти в София, като се купуват и по-големи апартаменти около 100 кв.м.

През първото тримесечие на 2010 г. са се търгували апартаменти предимно в луксозния сегмент със средна цена от 119 300 евро и цени на кв. м между 1200 и 1400 евро на кв.м. За разлика от първото тримесечие, през второто около 50% от сделките са в ниския ценови сегмент на средна цена 35 000 евро и между 500 и 600 евро на кв.м.

Обемът на продажбите в София и през второто тримесечие на годината се запазва стабилен - остава относително непроменен на месечна база от есента на 2009 г.

Четете Profit.bg и във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Valyo
# 0
14:07 | 6 July 2010
Ami te i naemite padat, a i nyama tarsene.
Toshko-момче / мечтателче
# 1
13:07 | 6 July 2010
Toshko , има много розови сънища да сънуваш с това мислене..но пък хазяите те чакат - някой трябва да им плаща кредитите !
Toshko
# 2
13:07 | 6 July 2010
Търпение братя,, като пофалира още некоя агенциика и строител, ще падат........няма да купувам тогава..ще живея под-наем,просто е по-ефтино..............и банката нема д аме търси.................Цените ще падат...............................банките съсщо ще помагат..............и хората трябва да се пазарят........да станат малко -по-грамотни финансово--стоиноста е 3 пъти годишния доход т.е ако годишната заплата е 10000 хйиляди лева цената на жилището което могат са си позволят е 30-40000 лева,, не повече от 30-50% от дохода трябва да ходи за жилишен кредит за срок от 15 години....всеки друг срок оскъпява .....................................така е по-белия свят....това ще се случи със желанието на "грабжданите " и БГ!!!!Търпение братя и забога -не купувайте!!!!!
Работата е ЯСНА !
# 3
12:07 | 6 July 2010
Пак са тръгнали да купуват някои хора,следствие на което има незначителен ръст в цените! Това , каето ни разказват , че посоката била НЕясна,че трябвало време.........са празни приказки ! Колкото повече чакаме , толкова повече се засилва влакът и ще се качваме при по-висока скорост! ТУК НИЩО НЕ ПАДА - нито ток,нито бензин,нито парно , нито Жилища - мамка й на тази проста държава
Krasen
# 4
12:07 | 6 July 2010
Xora ne raybrahte li che najßtrudno e da se poddurga pazara stabilen zashtopto zatowa e nugna sredna Klassa kakwato w BG e sus dohodi 700 lewa? Kak givejat tezi hora pru cena na kwadraten metur 800 ewra??? ne jadat li , ne karat li kola?ne hodjat li napochiwka? Kak kagete mi Wie razbirachi takiwa? i pri tazi nesigurnost,, prestupnosat, losha infrastruktura>zawistr? loasha sreda? Cenite shte padat dulgo oshte takak kakto dulgo se kachwaha? 300-400 ewra kak Wi se struwa? na men realno?
Krasen
# 5
12:07 | 6 July 2010
Xora ne raybrahte li che najßtrudno e da se poddurga pazara stabilen zashtopto zatowa e nugna sredna Klassa kakwato w BG e sus dohodi 700 lewa? Kak givejat tezi hora pru cena na kwadraten metur 800 ewra??? ne jadat li , ne karat li kola?ne hodjat li napochiwka? Kak kagete mi Wie razbirachi takiwa? i pri tazi nesigurnost,, prestupnosat, losha infrastruktura>zawistr? loasha sreda? Cenite shte padat dulgo oshte takak kakto dulgo se kachwaha? 300-400 ewra kak Wi se struwa? na men realno?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg