Кризата в имотния сектор не подмина и града на любовта

912
Кризата в имотния сектор не подмина и града на любовта

Цените на апартаментите в Париж са отбелязали най-слабото си повишение през първото тримесечие от шест години насам, с което са допринесли за понижение на броя на транзакциите, сочат данни на Bloomberg.

Средната цена на апартаментите се е повишила с 1.1% във френската стоолица до 6 430 евро за кв. м. жилищна площ.

За сравнение през четвъртото тримесечие на миналата година цените на имотите в Париж са се повишили с 2.7% на тримесечна база.

На годишна база обаче, за първите три месеца ръстът в цените на апартаментите е възлязал на 9.4%, сочат още статистическите данни.

Кризата в сектора на недвижимите имоти в Европа, както и тази на ипотечните пазари, правят все по-трудно финансирането на покупка на имоти в "града на любовта", коментират пазарните наблюдатели.

Заемите във френската столица са станали по-скъпи и по-труднодостъпни за населението, като се очаква тази тенденция да се запази и в бъдеще.

В четвъртък се очаква Европейската Централна Банка да прибегне до първата си от юни миналата година насам промяна на лихвите в еврозоната и то във възходяща посока.

Те се очакват да бъдат повишени с двадесет и пет базисни пункта, което пък да доведе до ново повишение на лихвите за френските кредитополучатели.

Така френската столица е изправена пред два основни проблема - от една страна цените на жилищата са изключително високи и слабо достъпни, от друга страна източниците на финансиране стават все по-труднодостъпни.

Цените на имотите в Париж са бележили повишение през всяко от тримесечията на последните десет години, до голяма степен вследствие на бума на пазара на недвижими имоти на "стария контенент".

Може и да не сме далеч от повратната точка, при която тенденцията да се промени и да станем свидетели на първото им понижение, коментират още специалистите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg