Най-горещите пазари на недвижими имоти

1610
Най-горещите пазари на недвижими имоти

Въпреки че кризата в сектора на недвижимите имоти все още не е напълно отминала, особено в развитите страни, има някои страни, където цените на недвижимите имоти не само се стабилизират, но проявяват и сериозен ръст. Много анализатори говорят дори за достигане на пик в тези страни.

В Хонконг например продължава повишението на цените на имотите, следствие на стабилното възстановяване на икономиката й и повишението й с 6.8% през 2010 г.. Хонконг е основният износен порт на Китай и стоките в страната.

Географският размер на страната е относително малък и развитието и строителството на нови обекти е трудно.

На фона на ръста в цените на имотите там обаче, някои анализатори смятат, че те са достигнали своите пикови стойности и могат сериозно да забавят ръста си. Според много анализатори пазарът, ако не е достигнал върха си, то поне е изключително близо до него и е напълно оценен.

През второто тримесечие на годината цените на имотите са се повишили с 19.7% на годишна база, което поставя Хонконг в челото на класацията на най-поскъпващите имоти през второто тримесечие на годината.

Сао Пауло, Бразилия, е градът с второто най-голямо повишение в цените на имотите през второто тримесечие на годината (19.5%). Бразилската икономика регистрира ръст от 7.5% през изминалата година, което е безспорен фактор, въздействащ върху повишението на имотите.

Инфлацията в страната е изключително висока през последните две години и това е другият фактор, съдействал за наблюдаваното повишение в най-населения град в страната. Много анализатори смятат, че цените на имотите в страната ще продължат да поскъпват идните пет години.

Цените на имотите в Тайланд също са регистрирали добър ръст, макар и значително по-малък от гореспоменатите. Повишението на икономиката със 7.8% през изминалата година се превежда в ръст от 7.75% в цените на имотите през второто тримесечие на годишна база.

Тайван е на четвърто място по повишение на цените на имотите за периода април-юни, с повишение от 6.4%. Ръстът тук значително изостава зад ръста на икономиката в размер на 10.8% през изминалата година.

Норвегия попълва топ пет на страните с най-голям ръст през второто тримесечие на годината с такова от 5.93%, при едва 0.4% ръст на икономиката през изминалата година.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg