Офисите в Бургас с най-голяма възвращаемост от големите градове

1026
Офисите в Бургас с най-голяма възвращаемост от големите градове

Новопостроените офис площи през изминалата година в София са около 930 000 кв. м, като в строеж са над 1.1 млн. кв. м, стана ясно от проведената пресконференция на агенция Форос в БТА.

Интересна е ситуацията в Бургас сред големите градове, където са били завършени едва 28 хил. кв. м офиси, а в строеж са само 32 хил. кв. м. В града все още няма сериозни проекти, дори и търговски такива, като едва след няколко месеца стартира изграждането на два мола.

По брой на сделки Пловдив е втори в класацията - след София и изпреварвайки Варна. Броят на сделките в Русе е по-голям от тези в Бургас, например, сочи още представеното проучване.

Търсенето на офиси от най-висок клас е най-голямо в София с ръст от 69% за изминалата година.

Размерът на свободните офис-площи е възлизало на едва 5% от наличните, като в другите три най-големи града то е било значително по-високо - в диапазона между 9 и 12%, сочат данните.

В столицата се търсят предимно по-големи офиси от по над 500 кв. м, за разлика от по-големия интерес към значително по-малки по размер в останалите водещи градове.

В Пловдив, Варна и Бургас най-търсени са били офисите до 100 кв. м, както и такива между 150 и 200 кв. м, сочи докладът.

Продажните цени в София са били средно от 3 200 евро за кв. м, като нивата на наемите им се движат в диапазона от 6 до 27 евро за кв. м. Средната доходност на инвестициите в офис-имоти е възлизала на 8% на година.

Във Варна цените на офисите са били в диапазона между 1000 и 2000 евро за кв. м, а наемите от 6 до 20 евро за кв. м. Възвращаемостта е била по-ниска от тази в столицата в размер на 6.5%.

В Пловдив средната цена е при 1 100 евро при наеми между 5 и 10 евро. Най-висока сред големите градове е била възвращаемостта на инвестициите в офиси в Бургас в размер на 9.6% при средни цени за офиси от 1200-1300 евро за кв. м.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...