Плюсове и минуси на покупка на имот през 2012 година

6621
Плюсове и минуси на покупка на имот през 2012 година

Краят на годината наближава. Предвид на средните цени на имотите в столицата, при нива от около 750 евро въз основа на офертите продава, можем да кажем, че изминаващата си вече 2011 година е нулева по отношение на цените – през нея нямаше изменение в офертните цени.

И докато те отбелязваха леко повишение през пролетните и летните месеци, ръстът бе заличен през първите и последните месеци на годината.

Ето и какви биха били плюсовете и минусите на покупката на имот през следващата една година, за тези които планират подобна покупка.


Започваме с плюсовете:

1. Цените спряха да падат

Може би най-добрата новина от изминаващата си година е тази, че цените на имотите спряха да падат.

Тоест, има промяна на негативната тенденция, което е изключително положителен знак за купувачите на имоти и внася доза оптимизъм, че тази тенденция ще се запази през следващата година.

Тези, които са по-оптимистично настроени, започват да виждат дори потенциал за ръст в цените на имотите – лек и плавен през следващата година, което може да е доста сериозен мотив за покупката на имот догодина.

Най-малкото най-лошото отмина или поне така изглежда на този етап.

2. Пазарът се доминира все още от купувачите

Превесът на предлаганите имоти над този на покупките, все още поставя купувачите в по-добра позиция и последните, разполагащи с налични средства, са в позиция все още да договарят сериозни отстъпки. Това е много съществен факт и предимство, което може бързо да изчезне, дори и при най-малък полъх за подобряване на средата в сектора на недвижимите имоти.

Евентуалното подобрение на състоянието на строителните предприемачи и закъсалите продавачи, в условията на размразено кредитиране, може да направи последните по-малко склонни да правят отстъпки, което само по себе си, би било сериозно влошаване на позицията на купувачите.

3. Лихвите по кредитите се понижиха

Добрата новина за потенциалните купувачи е, че банките поразвързаха кесиите си. И как иначе на фона на натрупаните огромни капитали, привлечени от инвеститорите в момент на криза (за подсигуряване на своята ликвидност), както и на фона на високата цена, която платиха за това (предвид високите лихви по депозитите последната година).

И докато потенциалът за по-нататъшен спад на лихви едва ли е много голям, предвид на вихрещата се дългова криза в Европа, и имплементираната рискова премия, то най-малкото, предвид на наливане на ликвидност в европейската банкова система, кредитите ще стават по-достъпни.

4. Имотите са по-достъпни

Жилищата на българския пазар на недвижими имоти през 2011 са най-достъпни от шест години насам, според изчисления на МКБ Юнионбанк.

Коефициентът за достъпност (с който се измерва времето, необходимо да се закупи един имот с получаваните доходи) е паднал до най-ниската си стойност - 3.5 при 6.9 по време на бума през 2007 г.

С други думи, ако домакинствата заделят целия си доход за покупка на собствен имот, то на тях ще са им необходими 3.5 години сега (по данни към второто тримесечие на 2011 г.), което е с 3.4 години по-малко спрямо 2007 г., когато беше пикът на имотния пазар.

5. Очаквана инфлация

Все по-силно се усеща въздействието на инфлацията в световен мащаб и върху цените на стоките и услугите у нас. Тя стартира от повишението в цените на суровините и постепенно се прехвърли върху всичко.

Инфлацията се очаква да продължи да е основно притеснение и в следващите няколко години. Покупката на имот в условията на очаквана инфлация, може да е добра защита на спестяванията.

Покупка, подсигурена с кредит пък, ще подсигури това обезценката на парите да въздейства добре върху ползваните в момента по-скъпи такива, които ще бъдат плащане един дълъг период от време.

6. Наемите най-вероятно ще се повишават

Предвид инфлацията и изключително ниската доходност от наеми в настоящия момент, може да се прогнозира, че нивата на наемите ще започнат да се повишават с течение на времето. Подсигуряването на това да плащате твърда месечна сума, за имот, който ще е ваша собственост, вие бихте се предпазили пред алтернативата в близките години да започнете да плащате значително по-високи суми за живот под наем.

7. Стандарт на живот

Безспорно наличието на собствено жилище, подсигурява много по-високо качество на живот, както и сигурност за цялото семейство, в условията на планиране на бъдещите разходи и възможност за добро семейно бюджетиране.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Колев
# 0
12:01 | 3 January 2012
За бога братя, не купувайте. Не продължавайте да пълните гушите на строителите и така да им вържете 200-300%-та печалба. Те няма да издържат дълго. От една страна банките ще ги притиснат, защото няма да могат да чакат вечно и да разсрочват кредити и от друга всеки един построен вече имот влече и своите текущи разходи.
Иванов
# 1
20:01 | 2 January 2012
Цените вече са спрели да падат, кризата влияе негативно на цените на имотите само в начлото. След това действа принципа колкото по-зле толкова по-добре, инфлацията на еврото гони депозитите от банките и ги вкарва в имоти при липса на други възможности за инвестиции. Явно никой не помни 90те години. ТАКА, ЧЕ ЗА БОГА БРАТЯ КУПУВАЙТЕ.
Тодоров
# 2
10:12 | 29 December 2011
Абе хора, нормални ли сте???? А кво ще едеме бе Тухли и Цимент ли? Вижте това!!! АБСУРДИ , ЦЕНИТ Е ЩЕ ПАДАТ< ЗА БОГА БЕДНИ ХОРА НЕ КУПУВАЙТЕ ТОВА Е МАФИЯ!!! ""С други думи, ако домакинствата заделят целия си доход за покупка на собствен имот, то на тях ще са им необходими 3.5 години сега (по данни към второто тримесечие на 2011 г.), което е с 3.4 години по-малко спрямо 2007 г., когато беше пикът на имотния пазар.
Кой ви плаща?!?!
# 3
20:12 | 28 December 2011
Абе честно, ако някой си мисли, че цените на имотите ще тръгна нагоре или е пълен наивник или са му платили добре...
прудъвач
# 4
19:12 | 28 December 2011
шокирания , кога да очакваме потенциалната покопка?
Кой ви плаща?!?!
# 5
18:12 | 28 December 2011
Абе честно, ако някой си мисли, че цените на имотите ще тръгна нагоре или е пълен наивник или са му платили добре...
не всичко е така
# 6
17:12 | 28 December 2011
в Силна позиция е този - който Има избор ..........който няма избор - д**пе да му е яко ! Ако някой си мисли,че ще купи имот от Банка евтино - наивник.......банките отдавна си направиха спец. дружества на които прехвърлиха имотите си - хем законът е спазен - хем цените .......ГИ ВИЖДАТЕ .......ЦЕните имат Две посоки-както падаха-така и се качват!Защо да купувате евтино като можете да купувате скъпо - или да плащате СКЪП НАЕМ - Хазяите само чакат сигнал и ще ви .............а вие си говорете за пазарна икономика
RE: No 1 , 2 , 3
# 7
17:12 | 28 December 2011
има поговорки: "кучето си лае-керванът си върви" .........." Три птички пролет не правят"......."където е текло - пак ще тече , както и всичко тече-нищо не се променя"
al4nici
# 8
16:12 | 28 December 2011
400-500 evro sa realnite ceni na imotite za golemite gradove v tazi bananova republika.ne moje cenite da sa kato v uredenite durjavi,a na6enskite tarikati tuk s edna postroena kooperaciq iskat da si opravqt jivota ta daje i na vnucite.ama tazi ve4e nqma da stane,za6toto jili6ta mnogo ,a kupovachite gi nqmq.i taka 6te e oshte dulgi godini.sega ve4e i horata koito rabotqt za po 500lv na mesec ,6te mogat da kajat kakva e realnata cena koqto mogat da platqt.
Аз
# 9
16:12 | 28 December 2011
Цените не само няма да се задържат, направо ще се сринат след като на пазара излязат банките с лошите си кредити. От друга страна строителите вече няма да могат да устискат с разходите по вече построеното и непродадено. Така, че който може да изчака. Балона с цените вече няма да го има и цените ще паднат до под 500 евро за кв.м., че и по ниско.
Кой ви плаща?!?!
# 10
14:12 | 28 December 2011
"Тоест, има промяна на негативната тенденция, което е изключително положителен знак за купувачите на имоти и внася доза оптимизъм, че тази тенденция ще се запази през следващата година." Правилно ли разбирам, че ако искам да си купя апартамент за мен е по-добре да го направя на по-висока цена?!?!?!?!?! Спрете с тея поръчкови статии "вестникарчета"...
Шокиран
# 11
14:12 | 28 December 2011
Моля!Вижте си първа точка на статията, защото не виждам смисъл цените да спрат да падат и аз да се радвам от този факт като потенциален копувач.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg