По-високият процент самоучастие означава по-малко платени лихви

2452
По-високият процент самоучастие означава по-малко платени лихви

© Profit.bg

Месец май беше активен за ипотечното кредитиране, дори и земетресенията не се отразиха на планираните сделки и те бяха завършeни в срок.

Средният размер на кредитите се запази сравнително непроменен спрямо април, а най-отчетливата тенденция бе сериозният ръст на кредитите, изтеглени в левове. Това отчитат експертите от консултантската компания "Кредит център".

„Основната причина за малкия размер на средните кредити са по-ниските цени на сделките с имоти напоследък”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит център".

„През последните 2 месеца наблюдаваме и тенденция към увеличаване на процента самоучастие. Това на практика е позитивно явление, тъй като високият процент самоучастие прави крайната цена на вложението за имот значително по-ниска”, добавя Тошев.

По думите му настъпват някои значителни промени в това как е по-изгодно да инвестираме парите, с които разполагаме. През последните години редица експерти съветваха сериозна част от покупката на имот да се покрива с кредит, за да може купувачът да инвестира спестените си пари в друго, като ремонт, обзавеждане или в собствения бизнес. В момента обаче икономически по-разумното решение е да се вложи максимално голям процент собствени средства – така покупката ще излезе много по-изгодна на финала.

Сумата, която вземате на кредит - така наречената главница, e константна, а това, което на практика променя стойността на крайното ви вложение, е лихвата и съпътстващите такси, по-голямата част от които също се смятат на база на оставащата за погасяване главница. По тази причина от "Кредит център" съветват, когато купувате имот с кредит и можете да си позволите по-голямо самоучастие, да го направите.

„Ако сделката ви е на стойност 40 000 евро и имате 10% самоучастие – т.е. 4 000 евро, главницата по кредита ви ще бъде 36 000 евро.

При лихва от 7%, всеки месец вие ще плащате тази лихва върху тези 36 000 евро или за срок 25 години на кредита ще се платят лихви в размер на 78 883 лева”, пояснява Тошев.

„Ако обаче самоучастието ви е 30% или 12 000 евро, вие отново ще плащате 7% лихва, но върху главница от 28 000 евро, което на практика прави крайната стойност на плaтената лихва 61 350 лева”, разказва още Тошев.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

lola
# 0
02:07 | 26 July 2012
I'm not easily impressed but you've done it with that pstiong.
Вера
# 1
12:06 | 14 June 2012
Какви са тези глупости не знам. ...ако имаш повече пари, ще плащаш по-малко....<<>>...ти откри топлата вода Тошев ли си....7%м лихва...къде го има това бе простак. Над 15%...простак.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg