Търсим предимно малки апартаменти

1668
Търсим предимно малки апартаменти

На този етап търсенето на пазара на жилищни имоти е значително по-ниско от предлагането и затова повишената взискателност на потребителите е икономически оправдана.

Нарастващите изисквания, които купувачите и наемателите на жилища имат намират най-яркото си отражение в съотношението цена - качество на предлаганите имоти, става ясно от анализ на Елта Консулт, предоставен на Profit.bg.

Раздвижването на жилищния сектор (в сравнение с 2009 г.) се дължи на два фактора - гъвкавостта, която инвеститорите демонстрират при ценообразуването и възобновеният интерес на банките в жилищното кредитиране.

Значителният спад в строителната продукция, по естествен начин балансира обема на предлагането спрямо търсенето - по предварителни данни на НСИ за първото тримесечие на 2010 г. новопостроените жилищни сгради в страната са с 19% по-малко от съответния период на 2009 г., а площта им е с 27.4% по-малко на годишна база.

Изискването за наличие на Акт 16 при покупка се е превърнало в задължително условие, чийто първоизточник са банките, но се наблюдава и подобна тенденция при потребителите, които не ползват кредити.

Продажбите „на зелено" спряха напълно през последните две години, въпреки големите отстъпки, които се предлагат. В момента купувачите търсят предимно малки (1- и 2-стайни) апартаменти в София и по-големите градове на страната.

При отдаването под наем на обзаведени апартаменти се забелязва засилена конкуренция в следствие на по-голямото предлагане на комплексни услуги от компании специализирани в управление и поддръжка на имотите нараства. Това намалява шансовете на индивидуални собственици да дадат под наем свободните си жилища.

Очакваме до края на годината стабилизирането на цените в големите градове да стане още по-ясно изразено и през следващите 1-2 години да видим плавен ръст в средните цени. Тази тенденция обаче няма да е масова и проектите с добра архитектура и качество, ще бъдат по-успешно маркетирани.

Въпреки че търсенето с инвестиционна цел отбеляза значителен спад, сега е най-подходящият момент за оптимизация на жилищни имоти и това се потвърждава от активността на спекулативните инвеститори.

Макар че предлагането на жилища от банки и частни съдебни изпълнители нараства, то не променя съществено пазара. Тъй като стойността на обезпечението често е по-голяма от пазарната му цена в момента, кредиторите все още не са склонни да продават на загуба.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg