Архитекти: Не събаряйте старите сгради, полезни са за климата

2226
Архитекти: Не събаряйте старите сгради, полезни са за климата

© Pixabay

Взривяването на стари сгради е зрелищно и често попада в новинарските емисии, но се оказва, че то влияе негативно върху околната среда.

Според архитекти, цитирани от BBC, зданията от миналото, всъщност, трябва да се пазят и съхраняват, вместо да се вдигат нови на тяхно място.

Причината е, че за строителството на една нова сграда са необходими огромни количества бетон, стомана и тухли, чието производство оставя сериозен въглероден отпечатък.

Това е и причината, поради която британското издание Architects’ Journal започва информационна кампания, която да почертае ползите от запазването и обновяването на старите постройки.

Тя идва в отговор на дебата, който се води от десетилетия сред експертите в строителния бранш - дали от екологична гледна точка е по-добре да се разруши една стара и енергийно неефективна сграда, или да се обнови по начин, който да покрива съвременните стандарти.


Днес първото решение на проблема се счита за грешно от все повече специалисти. Проучванията показват, че 35% от въглеродния отпечатък по време на целия жизнен цикъл на една офис сграда се генерират още преди тя да е построена. При жилищните постройки този дял достига 51%.

Това означава, че трябва да минат десетилетия преди тези сгради да могат да "изплатят" въглеродния си "дълг", пише още изданието. 

Британските архитекти настояват държавата да въведе финансови стимули за собствениците на старите здания, така че запазването им да стане по-изгодно от взривяването. Едно от решенията е да се премахне ДДС върху ремонтните дейности и материали. В момента този данък е на ниво от 20%.

"Трябва да спрем с масовото разрушаване на сгради. Шокиращо е, че правителството в момента насърчава практики, които, всъщност, увеличават въглеродните емисии. В миналото те се оправдаваха, че въвеждането на нулева ставка на ДДС върху ремонтните дейности и санирането няма да бъде разрешено от Европейския съюз.

Сега този аргумент вече не стои на дневен ред", казва главният редактор на Architects’ Journal Уил Хърст, цитиран от BBC.

Според британския финансов министър Джес Норман обаче подобна мярка би струвала твърде скъпо на хазната, тъй като ще намали приходите с над 6 милиарда паунда (6.6 милиарда евро) годишно.

Другият проблем, според архитектите, са плановете на държавата да опрости процедурите по отпускане на разрешително за собствениците на стари офиси, които искат да ги заменят с нови, по-модерни сгради.

Според строителните експерти би било много по-удачно да се насърчи модернизирането на старите постройки, а не тяхното събаряне.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg