Британският жилищен пазар е изправен пред "перфектната буря"

1734
Британският жилищен пазар е изправен пред

© Pixabay

Ръстът на лихвите по кредитите и вероятното забавяне на икономическия растеж заплашват да предизвикат разпродажби на жилищния пазар във Великобритания с огромни последици за личното богатство и икономиката, които могат да резонират с десетилетия, пише Ройтерс.

Представянето на новата икономическа стратегия на страната предизвика турбуленции на финансовите пазари и изправи кредиторите пред тежко предизвикателство. Те трябва да определят какви ипотечни лихви да предлагат на собствениците на жилища, чието чувство за богатство е тясно свързано със стойността на тяхната собственост.

Най-новите правителствени данни показват, че малко под две трети от общо 24.7 милиона жилища във Великобритания са обитавани от собственици, като 8.8 милиона жилища са директна собственост, а 6.8 милиона са притежавани с ипотека или заем.


Някои институции временно спряха да предлагат ипотеки на нови клиенти, докато други увеличиха значително цената на заемите, което ги прави непосилни за много домакинства.

Ипотечните сделки за нови клиенти сега включват лихви от около 5-6%, което е рязко увеличение в сравнение с нормата от около 2% за последните пет години. Тази тенденция предизвиква нарастващи опасения за потенциален срив на пазара на имоти.

Исторически ниските лихвени проценти след глобалната финансова криза от 2007-2008 г. и ниското предлагане на жилища доведоха до удвояването на средната цена на един британски дом до 292 000 паунда (316 000 долара) от едва 154 000 през 2009 г.

Това, от своя страна, стимулира потребителските разходи и подкрепи по-широкия растеж на икономиката. Но тази тедненция може рязко да се обърне, ако непредвидените последици от опитите на финансовия министър Куаси Квартенг да стимулира икономическия растеж с намаляване на данъците в крайна сметка доведе до повишаване на цената на заемите.

Имотните пазари по целия свят се подготвят за кризаОт Сидни през Стокхолм до Сиатъл купувачите се оттеглят, тъй като централните банки повишават лихвените проценти


Проучване на Fitch Ratings през юли определи Великобритания като една от най-уязвимите държави в световен мащаб на покачването на лихвите, поради относително високото съотношение на дълговете към доходите и високия дял на заемите с плаващи лихви.

Дори сред кредитополучателите, които са фиксирали своя процент на изплащане, около 1.3 милиона ще достигнат края на срока с фиксиран лихвен процент тази година, според анализ на UK Finance и Accenture.

Къде ще се установят нивата на изплащане, зависи от промените на дълговите пазари плюс общата цена на заема, определена от Bank of England, като паричните пазари сега очакват това ниво да достигне почти 5.75% до средата на следващата година от настоящите 2.25%.

Това идва в допълнение към кризата с разходите за живот, предизвикана от нарастващите цени на храните и енергията, която вече се отрази на много хора.

Дълговата благотворителна организация StepChange каза, че всеки седем от новите ѝ клиенти изплащат ипотеки, докато Money Advice Trust казва, че 5% от хората в Обединеното кралство вече са съобщили, че са изостанали с ипотечните си плащания миналия месец, което увеличение спрямо отчетените през март 2%.

Освен непосредствения натиск, който това ще има върху способността на потребителите да харчат, нарастващите разходи по заемите имат потенциала да обърнат дългогодишната позитивна тенденция на пазара на жилища. Анализаторите на HSBC, например, прогнозират спад на цените на жилищата със 7.5% през следващата година.

При нормални обстоятелства по-високите лихвени проценти означават по-добри печалби от кредитиране и така обикновено се оказват положителни за печалбите на банковия сектор. Но само до момента, в който има риск заемите да не могат да бъде изплатени.

Някои от водещите ипотечни кредитори на Острова призовават за спокойствие, като подчертават, че все още подписват ипотечни сделки и че отдръпването на кредитирането сред по-малките конкуренти по никакъв начин не е показателно за по-широкия ипотечен пазар.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg