Европа отчита безпрецедентен ръст в цените на имотите

389
Европа отчита безпрецедентен ръст в цените на имотите

© Pixabay.com

Ръстът в цените на имотите се ускорява до изключителни нива в много държави в Европа, Азиатско-тихоокеанския регион, САЩ и Канада, като основната причина за това са ниските лихви и облекчената парична политика, според анализ на Global Property Guide.

Реалните цени на имотите (цените с отчетена инфлация) нарастват на годишна база в 43 от 57-те имотни пазара по света, които досега са публикували данни за първото тримесечие. По-оптимистичните номинални цифри, които са по-познати на хората, показват ръст в цените на имотите в 50 държави и спад само в 7.

Пазарите на имоти в Северна Америка процъфтяват. В САЩ индексът S&P/Case-Shiller, който следи цените на имотите в 20-те най-големи метрополисни района, бележи повишение от 10.28% (с отчетена инфлация) за 12-те месеца до първото тримесечие на 2021 г., което представлява рязко увеличение, в сравнение с ръста от 2.94% от предходната година.

Ръстът се дължи на голямото търсене и строителни дейности, подкрепени от много ниските лихви по кредитите и мащабната правителствена програма за стимулиране на икономиката.


Цените на имотите в деветте най-големи града в Канада нарастват с 8.39%, след като в предходната година отчитат ръст от 2.92%, което се дължи на повишение в търсенето на фона на подобряващите се икономически перспективи.

Какви са тенденциите и цените на имотния пазар в СофияПродължава тенденцията за търсене на по-големи жилища

Междувременно, имотният бум в Европа продължава. Цените на имотите на Стария континент бележат повишение в 23 от 26-те държави, за които има данни. Лидери по ръст в цените са Черна гора (+28.7%) Словакия (+14.38%), Швеция (+11.28%), Германия (+9.59%), Нидерландия (+9.22%) и Турция (+13.59%), където обаче инфлацията усложнява нещата.

Ръстът в цените на имотите (с отчетена инфлация ) в световен мащаб е най-голям в Черна гора (+28.7%), Пуерто Рико (+23.68%), Египет (+22.61%), Нова Зеландия (+22.39%) и Шри Ланка (+15.93%).

Най-голям спад в цените на имотите през последната година отчитат Макати, Филипините (-23.59%), Саудитска Арабия (-4.68%), Пномпен, Камбоджа (-3.76%), Румъния (-3.28%) и Катар (-2.94%).

Цените на имотите падат само на три от 26-те европейски пазара, за които има налични данни. Освен в Румъния, жилищата поевтиняват още в Полша (-1.42%) и Латвия (-0.66%)

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg