Фурна за вграждане или свободностояща – каква да изберем

2014
Фурна за вграждане или свободностояща – каква да изберем

© Pixabay

Няма спор – кухнята е сърцето на всеки дом. Това е мястото, където семейството се събира, за да прекара приятни моменти в приготвяне на храна и похапване заедно.

Ето защо е важно всичко в кухнята да е разположено удобно – плотовете, мивката, шкафовете, готварската печка.

В съвременните кухни често се предпочитат уреди за вграждане, но те невинаги са по-добрият избор. Затова в следващите редове ще поговорим за предимствата и недостатъците на двата основни вида фурни – за вграждане и свободностоящи.


И в двата случая има плюсове и минуси по отношение на обема, външния вид и функционалността на уредите. Ако вече сте започнали да планирате визията на Вашата нова кухня, добре е предварително да обмислите всички тези аспекти.

Пространството

Инсталирането на фурна за вграждане е чудесен вариант, ако имате нужда от повече пространство за съхранение – тя е значително по-компактна и позволява под и непосредствено над нея да се поставят чекмеджета или шкафове, които да достигате лесно, докато приготвяте храната.

Ето защо тя представлява наистина добро решение за малки кухни, в които всеки сантиметър трябва да бъде използван ефективно.

От своя страна, свободностоящите фурни са по-обемни. При тях е нужно да съобразите нивото на плота с височината на печката. Това обаче не е съществен проблем, тъй като повечето готови кухненски шкафове се произвеждат по утвърден стандарт.

Външният вид

Съвременните фурни за вграждане отдавна не са просто спестяващи пространство електрически уреди. Те са се превърнали в дизайнерски елемент, който добавя модерен стил към Вашата кухня – не само със своя външен вид, а и с начина, по който се сливат с кухненските шкафове и създават усещане за органична хармония.

Макар че свободностоящите модели в повечето случаи също имат модерен външен вид, те рядко достигат дизайнерското ниво на фурните за вграждане.

Функционалност

От гледна точка на функциите, които касаят готвенето, между двата вида фурни няма съществени разлики. Но от гледна точка на функционалността, която ще получите в самата кухня, има върху какво да се замислите.

Фурните за вграждане нямат плот с котлони, така че в този случай трябва сами допълнително да си ги купите – газови, индукционни, керамични или електрически. Самият уред за вграждане може да бъде монтиран на всяка предпочитана височина, така че да не се налага да се навеждате, докато готвите. И за да е удобството още по-голямо, може да монтирате котлоните на съвсем различно място, без да се налага да се съобразявате с локацията на фурната.

Свободностоящите фурни предлагат по-малко алтернативи за дизайн на кухнята и задължително изискват свободно пространство над котлоните. Освен това в процепа между печката и шкафа лесно се събира мръсотия, която трудно се почиства.

Огромно предимство на този тип фурни е, че те могат лесно да бъдат преместени на друго място. Освен това могат да се комбинират с готови кухненски шкафове.

Цени

По правило фурните за вграждане са по-скъпи от обикновените готварски печки с аналогични характеристики. Към крайната сума добавя и фактът, че трябва  да купите и отделен плот с котлони. Самият монтаж на фурна за вграждане също е допълнителен разход, тъй като трябва да бъде извършен от специалист.

Като цяло свободностоящата готварска печка представлява по-икономична опция. Тя е и много по-лесна за ремонт или подмяна, ако се повреди.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg