Глобалният пазар на бизнес имоти се стабилизира

1531
Глобалният пазар на бизнес имоти се стабилизира

Пазарът на бизнес имоти се е стабилизира след спада в началото на годината, сочи анализ на глобалния консултант CBRE Group. За това говори фактът, че инвестициите достигнаха 200 милиарда долара за третото тримесечие на годината, пише World Property Journal.

Нивата на сделките в световен мащаб отбелязаха спад във всички класове активи поради опита на инвеститорите да избягват риска. На тримесечна база обемът на сделките се понижи с 1%, докато на годишна база спадът е 9%.

Активността в района на Европа, Близкия Изток и Африка продължава тенденцията си на спад, като през второто тримесечие се понижава с 8% спрямо второто тримесечие на годината, а спрямо година по-рано спадът е с 18%. Измерен в щатски долари, той e дори още по-голям – с 21% спрямо третото тримесечие на 2015 г.

Спадът на активността се дължи и на слабостта на британския пазар, който беше основен фактор в региона. Инвестиционните сделки започнаха да се понижават от средата на 2015 година, като тенденцията се ускори през първата половина на годината.

Изключвайки британския пазар, регионът на Европа, Близкия изток и Африка регистрира спад на годишна база с 14%.

Сделките в Северна и Южна Америка са нараснали с 1% през третото тримесечие на 2016 г., посочва изданието. Характерни за региона са операциите с един актив, докато при по-сложните сделки се наблюдава понижение.

В Тихоокеанския регион се наблюдава силно повишение на сделките в последните две тримесечие. Тенденцията е различна спрямо Америка и Европа, Близкия Изток и Африка, като след слабата 2015 г. през последната година с всяко тримесечие се наблюдава стабилен ръст. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg