Най-големите имотни балони в света

3070
Най-големите имотни балони в света

© Pixabay

Жилищните имоти в Хонконг са най-надценени, а там рискът от срив в цените е най-голям, според нов доклад, разглеждащ 20 големи града по света.

„Световният индекс на имотните балони“ на UBS Group нарежда Мюнхен, Торонто, Ванкувър, Лондон и Амстердам до Хонконг като градовете, в които в момента има имотни балони.

"Основни дисбаланси" също така са налице в Стокхолм, Париж, Сан Франциско, Франкфурт и Сидни, според доклада.


Имотите в Лос Анджелис, Цюрих, Токио, Женева и Ню Йорк са определени просто като надценени, докато Чикаго е единственият град в класацията, където имотите се смятат за подценени.

Авторите на проучването от UBS са установили повсеместно повишение на цените на имотите в големите градове, като ръстът е средно в размер на 35% за последните пет години.

Те определят балоните като редовно случващ се феномен на имотния пазар, дефинирайки ги като "значително и продължително неправилно ценообразуване на актив."

В доклада се казва, че типичните признаци за балон включват разминаване на цените с местните заплати и наеми, както и прекомерното строителство или банково кредитиране.

"Въпреки че много финансови центори са изправени пред риска от имотен балон, не би трябвало да сравняваме ситуацията днес с тази отпреди кризата," казва Марк Хефеле, главен инвестиционен директор, отговарящ за глобалното управление на активи в UBS.

Продадоха паркомясто в Хонконг за рекордните 765 000 долара Местата за паркиране в Хонконг стават все по-дефицитни, а жителите на мегаполиса са склонни да плащат космически суми за тях


Хонконг е определен като града, навлязъл най-много в територията на имотен балон. Цените на жилищата там нарастват с близо 10% годишно от 2012 г. насам.

Прилаганите в момента мерки за охлаждане на имотния пазар не успяват да ограничат цените в бившата британска колония, като дори се говори за затягане на ограниченията за чужденците, които искат да се сдобият с имот в Хонконг.

Торонто и Ванкувър също са в територията на имотния балон, според UBS. От банката отбелязват, че по-виските данъци за чуждестранните купувачи почти не са ограничили бума в цените на имотите във Внакувър, но пък изглежда са намалили апетита към закупуването на имоти в Торонто.

При щатските градове данните за риск от балон на UBS са под пиковите стойности от 2006 г.

Оценките на Бостън и Чикаго остават ниски в категориите справедлива стойност и подценена територия, респективно, докато Ню Йорк, Лос Аджелис и Сан Франциско попадат в сегмента надценени. Резултатът на Ню Йорк пада вследствие на застоя в продажните цени през последната година.

В Европа, резултатът на Лондон се понижава във втора поредна година. Недостъпността, политическата несигурност около брекзит и увеличените данъци за чуждестранни купувачи доведоха до застой на имотния пазар в английската столица.

В Швейцария затегнатите условия на ипотечния пазар и повечето свободни апартаменти, които се отдават под наем, ограничават ръста на цените на имотите в Цюрих и Женева, според UBS.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg