Най-големите имотни балони в света

2584
Най-големите имотни балони в света

© Pixabay

Жилищните имоти в Хонконг са най-надценени, а там рискът от срив в цените е най-голям, според нов доклад, разглеждащ 20 големи града по света.

„Световният индекс на имотните балони“ на UBS Group нарежда Мюнхен, Торонто, Ванкувър, Лондон и Амстердам до Хонконг като градовете, в които в момента има имотни балони.

"Основни дисбаланси" също така са налице в Стокхолм, Париж, Сан Франциско, Франкфурт и Сидни, според доклада.

Имотите в Лос Анджелис, Цюрих, Токио, Женева и Ню Йорк са определени просто като надценени, докато Чикаго е единственият град в класацията, където имотите се смятат за подценени.

Авторите на проучването от UBS са установили повсеместно повишение на цените на имотите в големите градове, като ръстът е средно в размер на 35% за последните пет години.

Те определят балоните като редовно случващ се феномен на имотния пазар, дефинирайки ги като "значително и продължително неправилно ценообразуване на актив."

В доклада се казва, че типичните признаци за балон включват разминаване на цените с местните заплати и наеми, както и прекомерното строителство или банково кредитиране.

"Въпреки че много финансови центори са изправени пред риска от имотен балон, не би трябвало да сравняваме ситуацията днес с тази отпреди кризата," казва Марк Хефеле, главен инвестиционен директор, отговарящ за глобалното управление на активи в UBS.

Продадоха паркомясто в Хонконг за рекордните 765 000 долара Местата за паркиране в Хонконг стават все по-дефицитни, а жителите на мегаполиса са склонни да плащат космически суми за тях


Хонконг е определен като града, навлязъл най-много в територията на имотен балон. Цените на жилищата там нарастват с близо 10% годишно от 2012 г. насам.

Прилаганите в момента мерки за охлаждане на имотния пазар не успяват да ограничат цените в бившата британска колония, като дори се говори за затягане на ограниченията за чужденците, които искат да се сдобият с имот в Хонконг.

Торонто и Ванкувър също са в територията на имотния балон, според UBS. От банката отбелязват, че по-виските данъци за чуждестранните купувачи почти не са ограничили бума в цените на имотите във Внакувър, но пък изглежда са намалили апетита към закупуването на имоти в Торонто.

При щатските градове данните за риск от балон на UBS са под пиковите стойности от 2006 г.

Оценките на Бостън и Чикаго остават ниски в категориите справедлива стойност и подценена територия, респективно, докато Ню Йорк, Лос Аджелис и Сан Франциско попадат в сегмента надценени. Резултатът на Ню Йорк пада вследствие на застоя в продажните цени през последната година.

В Европа, резултатът на Лондон се понижава във втора поредна година. Недостъпността, политическата несигурност около брекзит и увеличените данъци за чуждестранни купувачи доведоха до застой на имотния пазар в английската столица.

В Швейцария затегнатите условия на ипотечния пазар и повечето свободни апартаменти, които се отдават под наем, ограничават ръста на цените на имотите в Цюрих и Женева, според UBS.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...