Най-очакваните сгради, които ще се появят през 2018 г.

4898
Най-очакваните сгради, които ще се появят през 2018 г.

© Pixabay.com, Instagram

От многоцветната Lego House в Дания до южноафрикански музей в бивш зърнен силоз, 2017 г. даде своя принос в забележителната архитектура. А 2018 г. вече се готви да направи същото, пише CNN.

Някои от най-големите имена в индустрията, включително Томас Хедъруик и Кенго Кума, проектираха сгради, които се очаква да бъдат завършени в идните 12 месеца.

Сред най-очакваните откривания тази година са стъклена съдебна палата в Париж, небостъргач, тънък колкото молив, в Ню Йорк и големия Lakhta Center в Санкт Петербург.

Последният е на път да се превърне в новата най-висока сграда в Европа, но се очаква Азия отново да движи напред глобалното строителство на небостъргачи.

527-метровата кула China Zun Tower в Пекин се очаква да бъде най-високата сграда през 2018 г., ако бъде завършена по план.


През 2017 г. в Китай бяха построени над половината от небостъргачите с височина 200 метра или по-високи - доминация, която се очаква да продължи и тази година, съобщава Съветът по високите сгради и градския хабитат (CTBUH).

Сред забележителните високи сгради, които ще изникнат в страната тази година, е Leeza SOHO на Заха Хадид, извита стъклена кула, също в Пекин, която, според компанията на Хадид, разполага с най-високото преддверие в света.

Стъклото и стоманата все още засенчват останалите материали, но високото строителство бавно се диверсифицира, казва Шаун Урсини, редактор на Skyscraper Center database към CTBUH.

„Строителството с дървен материал значително напредва. Ванкувър наскоро завърши 18-етажна сграда, 17 етажа от нея са построени от дърво. В момента се строи и сграда в Норвегия, която ще е висока 80 метра, въпреки че очакваме тя да бъде завършена в началото на 2019 г.“, казва Урсини.

„Има много нови дървени сгради, чийто строеж се очаква да започне догодина или след няколко години. Така че, от гледна точка на новите тенденциите, които набират сила, тази се очаква да има значително присъствие“, допълва той.

Сред новите дървени кули през 2018 г. е Framework, 25-метрова жилищна структура в Портланд, щата Орегон. Тя е проектирана от Lever Architecture и се очаква да се превърне в най-високият дървен небостъргач в САЩ.

Нововъзникващи тенденции

Но в архитектурата височината не е всичко и много от най-обсъжданите проекти тази година са далеч от рекорден размер. Те обаче могат да променят значително небосклона в градовете си.

Дългоочакваният Grand Egyptian Museum в Гиза ще бъде частично отворен през май, повече от 15 години след края на проектирането му. В същото време шотландският град Дънди се готви да открие първата сграда във Великобритания на архитекта Кенго Кума – каменна пристройка на музея V&A.

Истанбул ще представи новото си летище, а Хелзинки ще покаже нова държавна библиотека с вълниста дървена фасада.

Ню Йорк ще се сдобие с любопитна нова структура във формата на кораб, проектиран от Томас Хедъруик. 45-метровата сграда разполага с преплитащи се стълбища.

10-те най-забележителни имота, продадени през 2017 г. Някои от тях са най-скъпите имоти в съответните региони, а други са емблематични са тенденциите в индустрията

На фона на разнообразието, някои нововъзникващи тенденции ще продължат и през 2018 г., смята президентът на Съвета на архитектите в Европа Георг Пендл. По-специално той посочва продължаващия стремеж към изграждане на сгради с ниско потребление на енергия и нарастващото внимание към реновирането и опазването.

„Тенденцията към реновиране става все по-силна. Сега архитектите следят по-внимателно съществуващите сгради и ако самата структура е достатъчно добра за реновиране, те предпочитат да я задържат“, казва Пендл.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg