През 2017 г. са построени най-много небостъргачи в историята, сочат данни на Съвета на високите сгради и градския хабитат (CTBUH), цитирани от CNN.

Общо 144 сгради с височина 200 метра или по-високи са били завършени в света тази година, което е повишение с над 13% спрямо 2016 г.

Китай отново доминира класацията, публикувана в ежегоден доклад на CTBUH. В страната са построени над половината от общия брой сгради в света тази година със 77 структури в 36 различни китайски града.

В южния град Шънджън са построени най-много нови небостъргачи. В града, който оглавява класацията на CTBUH за втора поредна година, са завършени 12 небостъргача през 2017 г. - повече отколкото в САЩ.

В града е построен и най-високият нов небостъргач тази година с височина от 599 метра. Това е Ping An Finance Center, който сега е четвъртата най-висока сграда в света.

Град Нанин в китайската провинция Гуанси е на второ място със седем нови завършени небостъргача, а Чънду дели третото място с индонезийската столица Джакарта с пет нови сгради.

Китайските градове Чанша и Ухан са на четвърто място, заедно с Ню Йорк, Торонто, южнокорейския град Бусан и севернокорейската столица Пхенян.

Но докато глобалната тенденция е да се строят все по-високи сгради, пазарът на небостъргачи се променя, смята Шаун Урсини, редактор в CTBUH.

„Жилищните сгради заемат все по-голям дял от сградите с височина поне 200 метра.Ако се върнем към края на 20-и век, почти можем да допуснем, че всяка сграда от подобен мащаб щеше да е офис сграда“, казва той в телефонно интервю.

„Но това вече не е така. Жилищните сгради, макар че не са мнозинство, продължават да се увеличават. Сградите със смесена употреба стават много разпространени, особено сред „супервисоките“ сгради с височина 300 метра или повече“, отбелязва Урсини.

В тазгодишната класация на десетте най-високи нови сгради пет са за жилищна употреба, включително високата 425 метра Marina 101.

Глобален феномен

Публикация, споделена от Wilshire Grand Center (@wilshiregrand) на

Въпреки доминацията на Китай в строежа на небостъргачи, в доклада на CTBUH се отбелязва, че 2017 г. е била най-разнообразната в географски план до момента. Общо 23 страни са представени в класацията, а държави, като Шри Ланка и Кения, завършват сгради с височина над 200 метра за първи път.

От Истанбул до Калгари – градове в цял свят са завършили най-високите си сгради. Lotte World Tower в Сеул се е превърнала в най-високата структура в Южна Корея и петата най-висока сграда в света, а Wilshire Center в Лос Анджелис сега е най-високата сграда в Калифорния и десетата най-висока в САЩ.

В глобален план 2017 е четвъртата поредна година, в която световният рекорд е подобрен. След рецесията броят на новите небостъргачи е нараснал над два пъти от 2012 г. насам, когато са били завършени само 69 високи сгради.

Високите сгради продължават „да имат икономически смисъл“, казва Урсини, който прогнозира, че през 2018 г. могат да бъдат завършени между 130 и 160 небостъргача. Но какво ще се случи догодина вероятно ще зависи в огромна степен от условията в Китай.

„Има много китайски пари във финансирането на строежа на небостъргачи в други страни. Така че фактори, като китайската икономика, могат да определят резултата за много проекти и не само в Китай“, казва Урсини.

„Много сгради, които първоначално бяха предвидени за завършване през 2017 г., ще бъдат построени през 2018 г. Това може да е пряко свързано с охлаждането на икономиката в Китай, но се наблюдава забележима тенденция. Има много фактори, които забавят даден проект, но този потенциално е един от тях“, допълва той.