Поривът на човечеството да строи високо в небето е създал планета, изпълнена с модерни небостъргачи.

Но все пак чарът на тези, създадени от човека гиганти, не е само в техния мащаб. Те могат да бъдат и символ, и скулптура, експеримент или заигравка...

Докато архитектите прекрачват познатите граници на инженерство и технология, нови и впечатляващи структури продължават да израстват от земята.

Дали сте архитектурен запалянко или просто обичате височини и панорамни гледки, тук сме подбрали някои от най-готините небостъргачи на планетата:

The Umeda Sky Building, Осака, Япония

Завършен: 1993
Височина: 173 м

Umeda Sky Building е небостъргач с кули-близнаци в квартала на Осака – Кита. На върха му е създадена плаваща градина – обсерватория, която свързва двете кули. Състои се от заградени, открити галерии и японска градина, чиито център е празно пространство във формата на окръжност.

Лъскавата фасада на сградата я осветява през нощта. Въпреки че се използва главно за офисни пространства, малка изненада се крие долу – Такими Коджи, на сутеренно ниво, е реконструкция на традиционно село в Осака от 20-те години на XX век – чудат лабиринт от алеи, осветени с фенери.

Burj Khalifa, Дубай

Завършен: 2010
Височина: 828 м

Burj Khalifa е понастоящем най-високата сграда в света. Проектирана е от архитектите Skidmore, Owings & Merill.

Тази необичайна структура е вдъхновена от ислямския стил и формата на основите й е по подобие на цветето Hymenocallis. Сградата е част от развиващия се център на Дубай и се състои от офиси, хотели, частни апартаменти и наблюдателна площадка на 148-я етаж.

Chang Building (Кулата Слон), Бангкок, Тайланд

Завършен: 1997
Височина: 102 м, дължина: 171 м

Дори Кулата Слон да не е от най-високите небостъргачи на планетата, тя със сигурност е от най-причудливите хрумвания. Тази кубична конструкция е построена във формата на слон - животното-символ на Тайланд, с уши, очи, крака и бивни.

Този грамаден обект се намира в бангкокския квартал Чатучак и е проектиран от Ong-at Sattraphan

One World Trade Center, Ню Йорк, САЩ

Завършен: 2014
Височина: 541 м

Измислена е като символ на подновяването на градската среда. Основите на One World Trade Center са идентични на оригиналните Кули-близнаци. Завършекът на тази забележителност на Ню Йорк е 124-метрово острие и всяка нощ от него струи лъч светлина към небето.

Проектирана е от Skidmore, Owings & Merrill и е най-високата сграда в Западното полукълбо. Покрита е със заслепяваща стъклена облицовка, съдържа около 9 000 000 m2 площ за отдаване под наем, а на етажи 100-102 е отворена публично One World Observatory, има асансьори тип Sky-Pod, аудио-визуално шоу и панорамен ресторант.

Petronas Twin Towers, Куала Лумпур, Малайзия

Завършен: 1996
Височина: 452 м

Тези съединени гиганти някога са били най-високият небостъргач в света. Намират се в столицата на Малайзия, издържани са изцяло в ислямски мотиви – от външните форми до интериорните шарки, които напомнят традиционното плетиво songket.

Проектирани са от Цезар Пели, а основата им е подобна на вътрешнозаключващи се геометрични форми. Сградата има 88 етажа и повече от 55 000 стъклени панела.

Aqua, Чикаго, САЩ

Завършен: 2009
Височина: 262 м

82-етажното здание се намира до езерото Мичиган и е опаковано с накъдрени балкони, които отразяват водата и сливат небостъргача с околната среда. Естетика и функционалност са чудесно съчетани, създавайки жилищно пространство, което стимулира чувството за общност.

Сградата е проектирана от архитекта Jeanne Gang и е най-високата сграда в Щатите, проектирана от жена. Белите бетонови тераси са вдъхновени от варовиковите форми на средния Запад – всеки има уникална форма и размер, и са разположени по начин, позволяващ на съседите да комуникират помежду си.

Същевременно конструкцията на етажите спомага и за намаляване на ефекта на вятърните пориви и вихрушки в Града на ветровете. Екологичният дизайн включва енергоспестяващо осветление и системи за събиране на дъждовна вода.

The Shard, Лондон, Англия

Завършен: 2009
Височина: 310 м

The Shard е част от лондонското предградие Bridge Quarter financial district и е проектиран от италианския архитект Ренцо Пиано. Създаден е за живот, работа и почивка, и съдържа офисни пространства, апартаменти, елитни ресторанти и луксозния хотел Шангри Ла.

Най-високата обсерваторна галерия на Великобритания – The View from The Shard, се намира между нива 69 и 72.

The Koala Tree (The Lippo Centre), Хонконг

Завършен: 1988
Височина: 172 м

Тези кули близнаци носят прякора „Дървото на Коалата“ поради сградите, които като издънки се увиват около фасадата. Хората ги оприличават на коали, прегръщащи постройката.

The Lippo Centre се намира на Queensway и е дом на индонезийската банка Lippo. Кулите са проектирани от австралийския архитект Paul Rudolf и имат съответно 46 и 42 етажа, свързани са с подиум на нивото на улицата, от който може да се видят колоните, поддържащи конструкцията.

Shanghai Tower, Шанхай, Китай

Завършен: 2014
Височина: 632 м

Кулата Шанхай е елегантно усукан, грандиозен небостъргач, намиращ се в шангхайското предградие Lujiazui. Постройката се извисява спирално в 121 надземни етажа (плюс 5 подземни) и доминира в гледката към града.

Кулата е описана като вертикален град със смесено предназначение – офиси, пространства за събития, туристически съоръжения и луксозен хотел.

Архитектите" Генслер" са наблегнали на технологията за зелено строителство и енергийно-позитивни сгради, което печели на небостъргача LEED Platinum Certification.

Gran Torre (Costanera Center Torre 2), Сантяго, Чили

Завършен: 2013
Височина: 300 м

Латиноамериканският най-висок небостъргач Gran Torre кара всички останали сгради в чилийската столица да изглеждат като джуджета. Разположен е срещу покритите със сняг Анди и стъклената му фасада бляскаво отразява слънчевата светлина.

64-етажната конструкция е проектирана от аржентино-американската фирма César Pelli and Associates. Намира се в известния квартал Providencia и е обграден от търговски центрове и ресторанти. За 360° гледка се качете на асансьора до наблюдателната площадка Sky Costanera.

Aldar Headquarters, Абу Даби

Завършен: 2010
Височина: 113 м

Сградата се слави с титлата за първия в света небостъргач с напълно кръгла форма. Aldar Headquarters се намира до плажа Al Raha в Абу Даби и е вдъхновена от формата на мидата - идейна концепция за свързване на сградата с мореплавателното наследство на града.

Изградена е от два огромни изпъкнали диска, свързани от стъклена връзка. Кръговата форма пресъздава и идеята за вечност и единство. Проектиран от катарската фирма MZ & Partners, този полусферичен мегалит е остъклен изцяло - отдолу догоре, а фасадата е декорирана с решетъчна структура.

Evolution Tower, Москва, Русия

Завършен: 2014
Височина: 246 м

Evolution Tower е възхитителна комбинация на изкуство и архитектура и е вдъхновена от скулптурата на Auguste Rodin – Целувката. Прегърнатите влюбени на Rodin са преобразувани в спираловидна панделка от стомана и бетон.

Това, което прави небостъргача отличителен, е, че идейната концепция е съдружие между архитекти Kettle Collective и шотландския художник Karen Forbes, бивш директор на Drawing and painting в Edinburgh College of Art

Torre Agbar, Барселона, Испания

Завършен: 2003
Височина: 144 м

Небостъргачът Torre Agbar се извисява над модерното технологично предградие на Барселона. Оформен е като куршум и е вдъхновен от планината Монсерат и природните форми на Sagrada Familia.

Стъклената повърхност е многоцветна и драматично осветена през нощта. Проектът е съвместна работа на френския архитект Jean Nouval и местните b720. Сградата е приютила офисите на водната компания Grup Agbar, но наблюдателната площадка е отворена за обществеността.

Transamerica Pyramid Center, Сан Франсиско, САЩ

Завършен: 1972
Височина: 260 м

Друга архитектурна скъпоценност на Щатите е пирамидата Трансамерика. Тя е забележителност на Сан Франсиско, може би световно призната, колкото Golden Gate Bridge.

Този изискан небостъргач е проектиран от William Pereira & Associates и обхваща цялата площ между две улици във финансовия район на града.