Не е изненада, че нацията, построила Великата китайска стена, днес създава впечатляващи мостове, сгради, язовири.

Вижте 10 от най-внушителните ктайски строителни проекти днес:

Мост Jiaozhou Bay

Той бе пуснат в експлоатация през юни 2011 година. Дълъг е 42 кк и има шест платна. Свързва източния китайски пристанищен град Кингдао с остров Хуангдао. Това е най-дългият мост по море в света. Построяването му е струвало 2.3 млрд. долара и е отнело 10 години.

Шанхай Тауър

Сградата е завършена през 2014 година и е най-високата в страната и втората най-висока в света. Построяването на 125-етажния небостъргач е струвало 4.2 млрд. долара.

Пристанище Янгшан

Това пристанище за големи товарни кораби се намира в залива Хангзу, на юг от Шанхай. Построяването му е струвало 18 млрд. долара.

През 2013 година от тук са минали над 33.6 милиона контейнера.

New Century Global Center

Намира се в Ченгду. Сградата е отворена през юли 2013 година. Има площ от 1.7 млн. кв. метра площ, с което е най-голямата по площ в света. Построяването й е струвало 2 млрд. долара.

Вятърен парк Гансу

Когато бъде завършен през 2020 година това ще бъде най-големия вятърен парк в света. Построяването му се оценява на 17.5 млрд. долара. Китай налива много пари в този сектор, който се счита за по-икономичен от този на соларната енергия.

Yixinou

През декември 2014 година приключи първото пътуване на най-дългия влаков маршрут е света – от Китай до Мадрид, минавайки през Казахстан, Русия, Беларус, Полша, Германия и Франция.

То е продължило 20 дни. Изминати са 13 000 км и са превозени 1 400 тона стока.


Язовир Three Gorges (Три клисури)

Построен е по поречието на река Янгдзъ, край град Ичанг. Строежът започва през 1994 година и завършва през 2014 година.

Язовирът е висок 185 метра и има 32 турбини. Генерира 22 000 мегавата, достатъчни за захранването на милиони домове. За построяването на язовира са изселени 1.3 милиона души.

Да, правилно прочетохте – изселени са 1.3 милиона души! Релокирани са били 140 града и 1 350 села.

Хотел Сонгянг Шимао

Този хотел се строи в момента в кариера, дълбока 100 метра. Изчислява се, че строежът ще възлезе на 523 млн. долара. Тук ще има изкуствени водопади, подводни стаи за забавление, спортни съоръжения и др.

Мост Хонконг-Зухаи- Макао

За да се намали времето за пътуване от Хонконг до Макао се строи този мост, който в част от трасето ще преминава в подводен тунел.

Очаква се проектът да бъде завършен през 2016 година.

Летище Далиан

В град Далиан се строи най-голямото летище във вода в Азия. Очаква се стойността на проекта да възлезе на 36 млрд. долара.