Настоящата 2008 г. ще се запомни като една от най-лошите за британския имотен пазар за последните десет-двадесет години, според водещи специалисти от BBC.

Кредитната криза успя да засегне много пазари на имоти по света, като Великобритания се оказа една от най-силно засегнатите.

Понижение в цените на жилищата на Острова беше отчитано през почти всеки месец от достигнатия пик през изминалата 2007 г. В края на тази година цените на жилищата са на нива от месец септември 2003 г. сочат официалните данни на независимата консултантска компания Knight Frank.

Само от началото на тази година цените са се понижили с около 30-40 хил. паунда, сочат данни на BBC.

Строителството остана почти парализирано заради драстичното понижение в търсенето и задълбочаването на рецесията в икономиката на страната.

Освен спад в цените и продажбите на имоти се понижиха наполовина, сочат данните. Нивото на продадени жилища се очаква да се понижи до около 30% спрямо най-високите нива, отчетени в средата на 2007 г.

Цените на имотите в столицата Лондон са отчели най-бързото понижението спрямо всички останали райони на страната.

Луксозните имоти също не останаха пощадени от кризата, като цените се понижиха с повече от 53% спрямо август 2007 г. когато бяха отчетени най-високите нива на цените в луксозния сегмент.

Според прогнозите за следващата година продажбите на жилища, предимно в Лондон, се очаква да си върнат на 60% от средните нива, отчитани за последните 3-4 години.