“Оркид Дивелъпмънтс Груп” ще инвестира 50 млн. евро за построяването на 16-етажна жилищна сграда с офис и търговски площи във Варна. Вчера на официална церемония бе направена първата копка на обекта на бул. “Осми Приморски полк”, предаде БГНЕС.

Кметът Кирил Йорданов, председателят на местния парламент Борислав Гуцанов и президентът на компанията Офер Мирецки вградиха в основата на атрактивната сграда “Капсула на времето”, в която поставиха вестници, карта на града и банкнота.

Проектът представлява изключително атрактивна многоетажна жилищна сграда с РЗП 42 443 кв. м, търговски и офис площи, три подземни нива гаражи и паркоместа, магазини, атриуми, заведения за хранене, SPA център с функционални помещения, зона за релаксиране и закрит басейн. Автор на проекта в архитектурно бюро “Лагис”.

Жилищната част на обекта е 12 034 кв. м, офиси – 9600 кв. м и търговски площи – 7787 кв. м. Сградата ще разполага с три отделни входа. Жилищната част ще бъде с панорама към морето. От предвидените 107 апартамента, разположени на десет от етажите, почти половината ще бъдат с две по спални, а останалите – с една и ателиета. Апартаментите ще бъдат завършени по БДС, с луксозно изпълнени общи части в следния вид: външна силикатна мазилка и облицовка с естествен камък, фасадна дограма от PVC профил с двоен стъклопакет, мазилка и шпакловка по стените, структурно окабеляване за кабелна телевизия и телефонизация, локално парно, включително монтирани радиатори, най-съвременната топлоизолация от екструдиран пенополистерол по фасадите.

На 300 кв. м на последния етаж на сградата ще бъде апартамента на президента на компанията Офер Мирецки, който заяви, че се надява апартаментите да се купуват и от българи, и от чужденци. Предвижда се сградата да бъде завършена до две години.

Стартовата цена за закупуване на жилища е 1700 евро на кв. м, а за офисите – 2 000 евро на кв. м.

Първоначалната идея е под наем да се отдават само магазините, каза още Мирецки. Сградата предлага с четири етажа офиси – клас А, с различна квадратура от 56 кв. м до 304 кв. м и с възможност за обединяване на пространството. Мирецки допълни, че при строежа ще се използват най-съвременните материали, както и иновативни технологии за топло и шумоизолация. На трите подземни нива ще бъдат разположени 248 паркоместа, гаражи и автомивка, като ще има и 51 открити паркоместа.

Инвестициите на “Оркид Дивелъпмънтс Груп” във Варненския регион възлизат на над 200 млн.евро. В кв. “Възраждане” компанията изгради комплекс от затворен тип с 450 апартамента. В процес на реализация е и другият им проект Grand Mall с над 220 магазина. Вече има договореност за отдаване на 60% от магазините. РЗП на обекта е 150 000 кв. м, от които над 50 000 кв. м са търговски площи.