България е класирана на 53-та позиция в света по размер на ефективен данък върху доходите от отдаване на имоти под наем, като той възлиза на 10% от доходите, сочи изследване на изданието Global Property Guide.

Едно от най-високите нива на разходите по транзакции, свързани с недвижими имоти обаче са регистрирани у нас и възлизат на 24.88% от стойността на имота, сочи изследването.

Най-високо е нивото на транзакционните разходи в Сейшелските острови, които възлизат на значителните 42%, като изключително високи са и в страните в офшорните зони.

Относително висока обаче, въпреки значителния ръст в цените на недвижимите имоти, остава доходността от отдаване под наем, която възлиза на 5.87% на годишна база. Най-висока е в Молдова, сред изследваните 132 страни, където възлиза на 14.4%.

Добро е законодателството у нас и в аспекта при облагането с данък на капиталовите доходи при продажба на недвижимия имот у нас след 10 години на собственост, като в страната ни данъчната ставка е нулева.

С най-голям данък се облагат капиталовите печалби при продажбата на имот след десет години в Дания, където данъкът възлиза на значителните 42.25%. Относително високо е нивото на този данък и в други развити западноевропейски държави, като например във Великобритания той възлиза на 31.24%.

По отношение на ефективните данъци, плащани върху доходите от отдаването на недвижими имоти под наем, най-високо е равнището им в Швейцария, където те възлизат на 48.56%, следвани от Чили с 35% и Танзания с 31.45%.

С по 30% в класацията следват Танзания, Коста Рика, Доминикана, Кения и САЩ.

Изследването е направено въз основа на приемането на хипотезата за съсобственост от съпруг и съпруга на недвижим имот, извън пределите на родната им страна, с брутен доход от отдаването му под наем в размер на 1 500 долара и закупен със собствени средства. Разходите по амортизацията са взети предвид, ако се признават за разход.

За период на собственост се възприема срок от десет години, преди продажбата му, като стойността на имота възлиза на 250 000 долара, или 250 000 евро.

В разходите по транзакциите на имотите се включват разходите по регистрация, прехвърляне, нотариалните такси, таксите на адвокати, агентите по недвижими имоти и др.