В опит да избере цвят на годината, екипът на Benjamin Moore за първи път се доверя на просто бяло (Simply White OC-117).

Никога досега базираният в Ню Джърси производител на бои не е залагал на бяло за цвят на годината. Миналата година те се спират на зелено. В света на недвижимото имущество бялото обаче е най-предпочитаният цвят от строители и дизайнери.

“Дизайнерите не биха могли да оцелеят без този цвят”, споделя Андреа Магно, чийто отдел в Benjamin Moore предлага над 250 различни нюанса на бяло.

Недалеч от тях, в Манхатън, Toll Brothers City Living могат да се похвалят с най-скъпото жилище, правено някога от тях. Имотът е на стойност 29.5 млн. долара. В хола белите дивани и килими се открояват на фона на сиви стени, а камината е облицована в бял мрамор.

Според Шерил Ейсен, дизайнер на проекта, цветът е изключително подходящ, тъй като създава спокойна и елегантна обстановка, допадаща на всеки вкус.

Според интериорния дизайнер Джефри Брадфийлд, бялото е синоним на лукс, изтънченост и спокойствие. За скорошен свой проект в Ню Йорк Брадфийлд се спира на подови настилки от бял варовик, бели стени и предимно бели мебели. Цветът е изключително подходящ за колекционери на картини, тъй като бялото е идеалният фон.

Маркетинговият директор на Toll Brothers Кира Стърлинг споделя, че белият цвят не се харесва на всички. “Всичко зависи от населеното място и цената”.

Скорошна анкета на сайта за недвижими имоти Zillow, която анализира над 50 000 продадени имота за последните десет години, разкрива, че домовете с бели кухни се продават по-евтино, отколкото тези с жълти. Други “непопулярни” цветове се оказват кафявото за баня и тъмно сивото за трапезария.

“Животът ви задава много въпроси и доста често в цветовете се крие отговорът”, казва Лори Пресмън, вицепрезидент на Pantone Color Institute. Всяка година компанията избира и цвят на годината. Шансът на бялото да стане цвят на годината е минимален, казва Пресмън, и все пак през 2006 г. от Pantone избират неутрално бежово, което доста наподобява бяло.

Според нея светлите цветове носят усещане за комфорт у хората. Също така огромно значение има фактът, че хората се приспособяват към по-тесни, градски жилища. “Младежите, които се нанасят в големия град, избират тези светли тонове, за да създадат усещане за простор и лукс.”

Домовете с бели стени изглеждат по-чисти, а белият таван прави помещението да изглежда по-светло, според Сю Ваден от Sherwin-Williams. Над 30% от продажбите на фирмата са за кутии с бяла боя, което прави цвета най-продавания година след година.